• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

”Att paddla kanot i grov sjö är riskfyllt”

Publicerad

Efter helgens kanotolycka utanför Ulvön där en man i 30-årsåldern från länet drunknade manar Svenska livräddningssällskapet till försiktighet med att ge sig ut i kanot på öppet hav i hård blåst.
– Om vågorna är en till två meter höga och man kantrar på öppet vatten är man i en synnerligen svår situation, säger Lennart Jonsson på livräddningssällskapet.

Mannen bar flytväst och var inte ensam i kanoten. Därmed uppfylldes två av de mest elementära faktorerna när det gäller säkerhet på sjön.

Trots det fick drunkningstillbudet utanför Ulvön på lördagseftermiddagen sämsta tänkbara utgång. En timme efter att kanoten kantrat hittades mannen och flögs omedelbart till Örnsköldsviks sjukhus i helikopter, men hans liv kunde inte räddas.

Det rådde hård blåst och grov sjö i området vid olyckstillfället – förhållanden som gör det riskfyllt att ge sig ut i kanot på öppet hav.

Påkalla uppmärksamhet

– Det primära är att man har förberedelser när det gäller säkerheten som är optimala. Det gäller inte minst när man ska ut på öppet vatten, säger Lennart Jonsson som sitter i regionstyrelsen för Svenska livräddningssällskapet.

Vad ska man då göra om man hamnar i vattnet?

– Man ska aldrig lämna båten utan hålla sig kvar vid den. Den flyter även när den kantrat, om den inte har skadats på något sätt. Sedan bör man ha mobiltelefon med sig som man håller skyddad på något sätt, säger Lennart Jonsson.

– Och så ska man med alla medel försöka påkalla uppmärksamhet och göra sig synlig. Men det kan vara mycket svårt om det råder grov sjö och man ligger i vattnet.

”Kolla prognoserna”

Vad har du för råd till dem som planerar ge sig ut till havs i kanot?

– Att man kollar väderleksprognoserna noga, och särskilt vindförhållandena och styrkorna på dem. Att man bedömer om det är rimligt eller inte att ge sig ut. I mångt och mycket handlar det om sunt förnuft, säger Lennart Jonsson.

– När det blåser kuling river det upp mycket sjö, och det är brytande sjö många gånger. Då tycker jag att man ska tänka sig för både en och två gånger innan man ger sig iväg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer