Debatt om Thelinaffären i regionfullmäktige

Publicerad

Frågan om Lena Thelins fallskärm blir en fråga på regionfullmäktige under torsdagen. Vi direktrapporterar från debatten.

Skandalen med avtalet som gav den förre HR-direktören Lena Thelin en guldkantad fallskärm har skakat landstinget. Avtalet diariefördes aldrig utan stoppades undan i en skrivbordslåda av den numera avhoppade regiondirektören Inger Bergström. När saken blev känd valde Bergström att lämna sin post.

Dyrt för skattebetalarna

Avtalet, som skrevs 2015, beräknas det kosta skattebetalarna runt 3,6 miljoner kronor. Det var visserligen Inger Bergström och inte Anders L Johansson som undertecknade avtalet, men Bergström har hela tiden hävdat att hon gjorde det på direkt order av landstingsdirektören som då var en hennes chef.

Het debatt väntas

Bergström har upprepade gånger hävdat att hon inte kände till skälen varför avtalet blev så generöst. Inte heller den politiska ledningen, med regionrådet Erik Lövgren i spetsen, har sagt sig känna till bakgrunden till avtalet. Det bäddar för en het debatt i regionfullmäktige under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.