Deckarfestival pågår

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen invigdes Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Nytt för i år är att man även satsar på internationella författare.

Idag klipptes banden för den tredje upplagan av Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Under fem dagar har allmänheten möjlighet att höra sina favoritförfattare berätta om sina böcker.

En som kommit långväga är Linda Olsson. Sedan 20 år tillbaka bor hon på Nya Zeeland. Hon är mest känd för böckerna ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger” och ”Sonat till Miriam”. Men nu debuterar hon som deckarförfattare med boken ”Ingenting är glömt” som hon skrivit ihop med Nya Zeeländaren Thomas Sainsbury.
– Det betyder väldigt mycket att få vara med på en sådan här festival, inte bara för att man får möta sin publik, utan också för att nätverka med andra författare. Särskilt för oss som jobbar i ett land som är så isolerat och så litet så är det ju fantastiskt att här få möta både svenska och utländska deckarförfattare, säger Linda Olsson.

Har fått konkurrens

Festivalen har tidigare varit unik i Sverige men nu har man fått konkurrens från Gotland. Men festivalgeneralen Håkan Nordman anser inte att det finns någon risk att man kommer att konkurrera ut varandra.
– Jag tror inte det med tanke på att den svenska deckargenren är så framgångsrik så tror jag att Sverige är tillräckligt stort för båda av oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer