Männen förmedlar olika uttryck i dansen som skapar en känsla eller en rörelse hos den de möter Foto: SVT Ylva Holmgren

Den norrländska manligheten utforskas i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

I våras startade projektet Öm. Tålig som ska mynna ut i en föreställning med premiär 7 november i Kramfors. Det är en grupp män i blandade åldrar som träffas några timmar i veckan med en koreograf för att utforska manlighet.

I en sal på Kulturskolan i Kramfors samlas gruppen med koreografen Maria Ulriksson. De pratar, funderar, dansar och uttrycker sig på olika sätt för att försöka ta reda på vad begreppet manlighet står för. Specifikt manlighet i norrländsk glesbygd.

– För mig är det nog att våga vara den man är, att stå för det. Oavsett vem det är man möter och det är inte alldeles lätt, säger Erik O Sjödin som är en av deltagarna.

Modiga män

Koreografen Maria Ulriksson guidar en grupp män från Kramfors genom att vägleda dem i dans och samtal. De utforskar manliga schabloner och stereotyper.

– De här modiga männen som jag träffar som är beredda att gå utanför sin trygghetszon kan hjälpa lokalt i sina egna kontexter men förhoppningsvis också i ett bredare spektrum, säger Maria Ulriksson, koreograf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.