Dervis Bayram (i mitten) visar platsen där det hela hände för SVT:s reporter Pierre Ragnehag till höger. Foto: SVT

Dervis hade felparkerat – misshandlades av ordningsvakt

Uppdaterad
Publicerad

Dervis Bayram skulle hämta sin son vid tåget, men det slutade med att han, enligt egen utsago, misshandlades med batong av en ordningsvakt som satte handbojor på honom. Hans chockade son hann filma delar av händelsen, som nu har polisanmälts.

Klockan är ett par minuter i åtta på kvällen. Det är lördagen den 24:e oktober och Dervis Bayram är stressad när han kör in vid Centralstationen i Sundsvall.  Han han ska hämta sin tonårige son som kommer med ett tåg från Göteborg.

Hela centralstationen är en enda stor byggarbetsplats, det är rörigt och trångt. Dervis svänger in sin Opel kombi vid parkeringen som är reserverad för taxibilar. Strax efteråt dyker en bil från företaget Pema Vakt upp. Ordningsvakten kliver ur och kräver att Dervis flyttar på bilen.

– Jag kände på en gång att han var aggressiv, berättar Dervis.

Enligt Dervis är vakten påstridig och hotfull, men det är när han ska backa ut sin bil som det hela verkligen eskalerar och blir våldsamt.

Tar fram batongen och slår

Dervis har backat på hans bil, hävdar ordningsvakten, och trycker upp honom mot bilen. Dervis skriker och protesterar medan vakten tar fram sin batong och börjar slå honom.

Det är gott om människor som rör sig runt platsen – några ropar bestört, men ingen ingriper.

Under tiden har Dervis son Sean klivit av tåget och är på väg till parkeringen. Han ser chockad på när ordningsvakten misshandlar hans pappa, men finner sig och filmar delar av händelsen med sin mobiltelefon.

Då har ordningsvakten låst fast Dervis armar med hjälp av handbojor, och strax efteråt dyker en polisbil upp på platsen med ljus och sirener påslagna. Vakten får på platsen hjälp av ytterligare en person, en person som Dervis uppfattar som en taxichaufför.

”Mår fortfarande dåligt”

Han sätts i polisbilens baksäte, fortfarande med handfängsel på, men efter en stund låter poliserna honom gå. Fortfarande, flera dagar efter händelsen, är Dervis chockad av den brutala upplevelsen.

– Jag mår fortfarande dåligt, säger han och visar märken efter batongslagen och skavsåret efter handbojorna.

Han har nu polisanmält vaktbolaget Pemavakt. Sonens mobilfilm kommer att lämnas in till polisen som bevismaterial.

Det anmälda vaktbolaget, Pemavakt, menar att man har fått en helt annat beskrivning av händelseförloppet av den ordningsvakt som var inblandad. I övrigt vill bolaget inte kommentera det inträffade, utan hänvisar till den kommande polisutredningen.

Vem får använda våld?

Ordningsvakter får bruka visst våld men ska enligt reglerna i första hand försöka prata personer tillrätta. Om våld blir nödvändigt får det inte vara fråga om mera våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften. Ordningsvakterna utbildas av polisen och har begränsade polisiära befogenheter. De får bära batong.

Ordningsvakter ska inte förväxlas med väktare, dessa får bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället. Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för bevakningsföretag och väktare.

Andra yrkesgrupper som får använda sig av våld i sin tjänsteutövning är poliser och anställda vid Tullen och Kustbevakningen.

På ett fängelse får kriminalvårdare använda visst våld för att förhindra rymning eller åtgärder som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet.

Svensk militär kan i händelse av terrorbrott bruka våld mot den egna befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.