Stefan Löfven (S). Foto: Fredrik Israelsson/SVT

”Det är väldigt dåliga siffror”

Publicerad

Socialdemokraternas opinionsstöd sjunker och ligger nu på rekordlåga nivåer.
Enligt DN/Ipsos senaste mätning i maj får partiet 24 procent.
– Det är väldigt dåliga siffror, säger statsministern Stefan Löfven (S) till SVT Västernorrland.

I valet 2014 fick Socialdemokraterna 31 procent i riksdagsvalet, sedan dess har väljarstödet rasat.

Partiet landade på 25,2 procent i sifos senaste mätning i Svenska Dagbladet. Och enligt Ipsos majmätning som publicerades i Dagens Nyheter noterade partiet 24 procent, att jämföra med de 26 procent partiet fick i Ipsos mätning från april.

Rekordlåga siffror att ta med sig in till det stundande valet i höst.

– Det är väldigt dåliga siffror, men jag ser framför mig en valrörelse där vi får diskutera på riktigt samhällets inriktning, vilka vägval vi har i höst när vi kokar ner allting, säger statsminister Stefan Löfven till SVT Västernorrland.

Välfärd är ledordet. Löfven vill fortsätta att se till att vi investerar i varandra och att man använder Sveriges ekonomiska styrka för att se till att alla får en bra välfärd och trygghet.

– Jag vill inte tillbaka till skattesänkningar och nedskärningar, säger han

Tajt mellan tre partier

Mellan de tre partierna Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna, vars stöd börjar röra sig uppåt igen, skiljer det nu enligt DN/Ipsos mätning bara fyra procentenheter.

SVT: Skrämmer den här situationen dig inför valrörelsen?

– Det pekar på betydelsen av valrörelsen, att vi får den att handla om vad den faktiskt gör, vägvalet för vårt samhälle. Ytterst också för löntagarna. En arbetsmarknad vi vill se mycket säkrare och tryggare för alla löntagare eller ska vi försämra arbetstryggheten? För det ligger i korten för oppositionen.

Han fortsätter:

– Så det är precis den här typen av frågor vi ska fokusera på nu under valrörelsen och som jag vill använda styrkan som Sverige har för att alla far väl.

”Nödvändigt”

SVT: Är inte det här ett tecken på att ni misslyckats med migrationspolitiken?

– Vi har gett ett mycket nödvändigt besked i migrationspolitiken vi har lagt om politiken, det var nödvändigt. Vi måste ha en uthållig och hållbar migrationspolitik. Nu ligger vi i nivå med de andra EU-länderna, säger statsministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer