2014 hölls Landsbygdsriksdagen i Sandviken Foto: TT

Det här är Landsbygdsriksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Arrangör av Landsbygdsriksdagen är organisationen ”Hela Sverige ska leva”. De samlar nu landsbygdsaktivister, politiker och tjänstemän under ett några dagar i Örnsköldsvik. Målet är att få upp landsbygdsfrågorna på den politiska agendan.

De flesta av de cirka 700 deltagarna kommer ifrån byarörelsen men också från nationella myndigheter, kommuner, regioner och internationella organisationer. Ett trettiotal organisationer är också utställare under arrangemanget.

Partiledarna kommer

Fredagen ägnas åt diverse utflykter där deltagarna får ta del av exempel på lokal utveckling.

val 2018 Örnsköldsvik

Under lördagen är den största händelsen att partiledarna från riksdagspartierna deltar i en partiledardialog om landsbygden. Alla utom Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna skickar istället sin landsbygds- och jordbrukspolitiske talesperson Magnus Oscarsson.

Söndagen ägnas åt seminarier, utställning och mingel med ”viktiga landsbygdsröster”.

Premiär i Västernorrland

Landsbygdsriksdagen arrangerades första gången 1989 och återkommer vartannat år. Det är första gången den arrangeras i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

val 2018 Örnsköldsvik

Mer i ämnet