Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Balar med uttjänta gamla kläder processas – och resultatet blir ett vitt fiberark som skeppas iväg för att bli nya kläder. Följ med in i fabriken. Foto: SVT

”Kan bli hur stort som helst” – återvinningsföretaget Renewcell på väg mot första leverans

Uppdaterad
Publicerad

Full drift ska det bli under nästa år, men nu under sista kvartalet går de första leveranserna iväg från nystartade Renewcell i Sundsvall.

Det handlar om ett unikt svenskt patent för att göra textilindustrin grön.

I en del av det gamla pappersbruket i Ortviken står balar med gammal lump -  kasserade jeans och skjortor, uttjänta kalsonger och gamla strumpor.  I en annan del av de stora lokalerna ligger de första färdiga produkterna efter processen; stora pappersliknande ark med fiber på väg att bli helt nya kläder.

Den nya tidens industri tog över när den det gamla pappersmaskinerna stannade för gott i Ortviken i Sundsvall.

Stor kinesisk kund

Miljöovänliga material som bomull och polyester fasas ut, och produkten man säljer är viskosfiber.  Renewcell har redan säkrat stora leveranser till ett kinesiskt företag och redan innan man riktigt hunnit komma igång har Renewcell begärt att få dubbla produktionsvolymen.

130 anställda jobbar i verksamheten som bygger på ett unikt, svenskt patent, och det vaktas noga på olika företagshemligheter när vi är på besök.

Potentialen enorm

– Renewcell är en del av den gigantiska gröna omställningen i världen som pågår och vår del är att vi gör textilindustrin cirkulär, säger Patrik Lundström, företagets vd, som menar att potentialen är enorm:

– Vi har gjort beräkningar på det här och kommit fram att en tänkbar marknad skulle kunna ligga på runt 30 miljoner ton, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.