Foto: Janerik Henriksson TT / SVT

Företaget Renewcell vill revolutionera klädindustrin – fabrik byggs i Ortviken

Uppdaterad
Publicerad

Företaget som ska etablera sig i en del av SCA:s lokaler i Ortviken gör nya tygfibrer av gamla utslitna kläder. Metoden är framtagen av forskare på Kungliga Tekniska högskolan, KTH i Stockholm. Vi träffade vd:n för företaget Renewcell som är på besök i Sundsvall den här veckan.

När produktionen av tryckpapper upphör på SCA:s fabrik i Ortviken i Sundsvall nästa år kommer en del av lokalerna att rymma ny verksamhet. Produkten Circulose ska produceras. Hör mer om hur det går till i klippet.

Företaget Renewcell har som företagsidé att återvinna gamla kläder. Genom en kemisk process görs en massa som sedan säljs till klädindustrin och blir nya kläder.

Ortvikens pappersbruk

Kunderna ställer krav på klädindustrin

– Vi återvinner mycket idag men inte kläder och här måste vi göra något för textilindustrin. Vi vill äta hållbart, vi vill transporter dig hållbart men vi vill också klä oss hållbart. Kunderna kräver det.

Att valet föll på Ortviken var inte självklart. Ett 40-tal andra platser, även utomlands fanns på listan när man sökte lämpliga platser.

– Här finns all infrastruktur, duktig personal och i Sundsvall finns också fantastiska logistiklösningar för oss, säger Patrik Lundström vd på Renewcell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ortvikens pappersbruk

Mer i ämnet