Hör Björn Lyngfelt berätta vad som ligger bakom att textilåtervinningsföretaget valde Sundsvall där det finns möjlighet att växa i SCA:s lokaler Foto: Anna Beijron SVT

SCA om nya hyresgästen på Ortvikens pappersbruk: ”Det finns möjlighet till expansion”

Uppdaterad
Publicerad

När pappersmaskinerna stannar på Ortvikens pappersbruk nästa år kommer företaget Renewcell vara i full gång att bygga upp sin produktionslinje inne i SCA:s lokaler där nu pappersmaskin 5 står. Och ett visst samarbete finns mellan företagen

– SCA blir hyresvärd för det här textilåtervinningsföretaget. Vi kommer att leverera en del tjänster i form av vattenrening, ånga och värme, säger SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt.

De första kontakterna mellan företagen togs under försommaren. Men företaget valde mellan ett 40-tal olika lokaliseringar, både i Sverige och utomlands. I klippet hör du vad som gjorde att det blev Sundsvall till sist.

Intensivt arbete från SCA:s sida

Nu är ett avtal i hamn och SCA har lagt ner en del arbete på samarbetet. Bland annat har man hjälpt till med ansökan om miljötillstånd.

– Vi behövde ta en process med berörda myndigheter om helheten på området.

Samarbete kring logistiken

De båda bolagen kommer diskuterar också samarbeta kring transporter av både råvaror och färdiga produkter.

– De logistiklösningar SCA har för sina produkter stämmer ganska väl med vad Renewcell behöver.

Pappersmaskinerna stannar

SCA investerar också i området för en framtida massaproduktion där man just nu gör tryckpapper. En produktion som upphör nästa år och cirka 800 anställda mister jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.