Foto: Håkan Sjöström, SVT

Textilåtervinning kan skapa 100 jobb på Ortviken

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Renewcell vill satsa på en anläggning för återvinning av textilfiber på Ortvikens industriområde.

I slutet av augusti meddelade SCA att man lägger ner papperstillverkningen vid Ortvikens pappersbruk i Sundsvall för att istället satsa på massatillverkning vid fabriken. Omställningen innebär att en stor del av arbetsstyrkan får gå. När beskedet kom var både SCA och kommunens företrädare snabba med att framhålla platsens läge för framtida industrisatsningar.

Nu meddelar SCA och företaget Renewcell i ett gemensamt pressmeddelande att Renewcell överväger att bygga en anläggning för textilfiber på Ortvikens industriområde.

Ortvikens pappersbruk

Återvinner textilavfall

Renewcell är ett svenskt företag som arbetar med att återvinna textilavfall till ny råvara för modeindustrin. De driver idag produktion i Kristinehamn och planerar nu att skala upp sin kapacitet tiofalt.

Anläggningen i Ortviken skulle enligt planerna hantera cirka 70 000 ton textilavfall om året och skulle kunna sysselsätta cirka 100 anställda med möjlighet till framtida expansion.

– Vi måste skala upp vår produktion kraftigt för att möta den stora efterfrågan på vår unika återvunna produkt. Därför utvärderar vi bland annat Ortviken för en investering på omkring 1 miljard kronor för att bygga en ny, större återvinningsanläggning. Vi har dock inte fattat något beslut om lokalisering än och det samråd som vi inleder nu är första steget i en fördjupad utvärdering, säger Patrik Lundström VD för Renewcell i pressmeddelandet.

Traditionell teknologi

Lundström framhåller att företagets process bygger på traditionell pappers- och massateknologi och att det därför skulle passa bra med en etablering i Ortviken. Detta eftersom infrastruktur och logistiklösningar redan finns på plats. Dessutom finns det i regionen tillgång till väldigt kompetent personal.

– Det betyder att vi skulle kunna vara igång och producera redan i första halvan 2022 om tillståndsprocessen går smidigt, säger Patrik Lundström.

– Vi är glada att kunna erbjuda plats och infrastruktur för en ny verksamhet i Ortviken, när vi nu väljer att avveckla tryckpappersverksamheten, säger Ulf Larsson, SCA:s vd. Ortviken är en industriplats med stora kvaliteter, såväl när det gäller infrastrukturen innanför grindarna som tillgången till en unik transportinfrastruktur. Vi kommer att ta tillvara de möjligheter som industriplatsen ger, både för vår egen fortsatta utveckling och för andra verksamheter.

Renewcell

Företaget Renewcell (Re:NewCell AB) grundades 2012 av forskare vid KTH i Stockholm som under ett forskningsprojekt kom på att deras process kunde användas till att bryta ned cellulosa i bomull och viskos.

2014 bars det första plagget gjort av tyg som tillverkats genom företagets process. Materialet har döpts till Circulose.

2017 startades en testanläggning i Kristinehamn med en produktionskapacitet på 7 000 ton Circulosemassa.

2020 började H&M använda materialet i sin kollektion. I Renewcells styrelse finns också Erik Karlsson som bland annat är ansvarig för H&M:s investeringar i hållbart mode.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ortvikens pappersbruk

Mer i ämnet