Peder Björk, (S), Christiane Rüdiger, (V) och Hans Forsberg (C) – koalitionen som styr Sundsvall. Idag presenterade trion en budget med besparingar på 441 miljoner kronor.

”Det kommer att bli kännbart” – 441 miljoner ska sparas

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterade de styrande partierna i Sundsvall sitt förslag till budget för det kommande åren – och det är bistra besked för kommuninvånarna. Det blir rejäla besparingar för både skolan och kultur- och fritidssektorn.

Det blir inget av med de tidigare planerna på en ny arena- och sporthall i Sundsvall. Priset för busskort för barn, unga och pensionärer höjs kraftigt, besparingar ska göras på skolmaten och administration inom skolan måste bli billigare. Kulturverksamheten kommer att krympas  och det kan komma bli aktuellt att lägga ner biblioteksfilialer. 
Det är några av delarna i det stora besparingsprogram som väntar inom Sundsvalls kommun de närmaste åren.

”Kommer att märkas”

Mycket ska sparas, men var, hur och när får de enskilda nämnderna avgöra.

– Det kommer att bli kännbart, säger Hans Forsberg (C) vars parti ingår i majoriteten tillsammans med Socialdemokraterna och Vänstern.
– Vi har ju nu lagt besparingar på 441 miljoner de närmaste åren, säger han.

Det har varit en tufft under en längre tid, menar Forsberg, och pekar ut framförallt två nämnder som inte kunnat, som han  säger ”anpassa sin kostnadskostym”.

Vård- och omsorgsnämnden (tidigare socialnämnden) har haft stora underskott under lång tid, och så har det även varit för barn- och utbildningsnämnden.

Två nämnder får dra tunga lasset

I den budget som presenterades  är det framförallt barn- och utbildningsnämnden samt kultur- och fritid som kommer att få dra det tunga lassen: minus 27,5 miljoner i anslagsminskning för kultur- och fritid och minus 25,5 miljoner för barn- och utbildning från 2022.

Däremot kommer det inte bli några fler skolnedläggningar:

– Nej, vi har redan tagit beslut om vilka skolor som ska läggas ner och några fler finns inte i den närmaste framtiden, säger Christiane Rüdiger (V).

Äldrevården fredas

Samtidigt ska äldrevården fredas och två nya äldreboenden ska byggas. Nämnden får ett påslag på 120 miljoner under åren 2023 och 2024 för detta.

Dessutom ska två sporthallar byggas, en i centrala Sundsvall och en i Indal/Liden-området.  Generellt säger sig majoriteten vilja se en satsning på de yttre kommundelarna. 

”Alla får bidra”

"Det kommer att bli kännbart", konstaterade Hans Forsberg, (C) när han var med och presenterade budgens effekter idag. Foto: Pierre Ragnehag

Blir den här budgeten svår att försvara inför väljarna i Sundsvall?

– Det är ett tufft ekonomiskt läge, inte bara för kommunen utan för länet och hela landet – alla är nog medvetna om det och alla får bidra med sin del, säger Hans Forsberg (C).

De tre från majoriteten skickade dessutom med en brasklapp – det kan komma att behövas justeringar i budgeten om coronaläget förvärras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.