Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Entrén till utställningen Titanic i Sundsvall Foto: Svt

”Det sjunkande skeppet” har anlöpt Sundsvall – nu öppnas utställningen om Titanic

Uppdaterad
Publicerad

I London sågs den av en halv miljon människor – nu är världsutställningen om Titanic på plats i Sundsvall.

Utställningen som sinkades två år av pandemin.

Första försöket när Titanic the exhibition skulle komma till Sundsvall stoppades utställningen av pandemin, men nu är det dags för premiär. Mellan den 19 maj och 4 september kommer utställningen att finnas på plats på Gärdehov.

– Vi berättar om människornas öden på båten och man kan identifiera sig med dem säger Claes-Göran Wetterholm, författare och utställningens Kurator.

Material från systerfartyget

Utställningen består av uppbyggda scenerier som motsvarar verklighetens Titanic och en mängd olika småföremål och bilder. Tanken är att besökarna ska få en bild av hur livet var ombord på fartyget när det lämnade Southampton i England den 10 april 1912 för sin junfruresa till New York.

– En hel del av materialet till utställningen kommer från, eller är kopierat från, systerfartyget Olympic som byggdes samtidigt, säger Claes-Göran Wetterholm.

Kommunen involverad

Det var på sin tid världens största fartyg men sjönk efter att ha krockat med ett isberg två dagar senare. Omkring 1 500 personerna ombord drunknade, varav 89 av de 123 svenskarna ombord. När världens mest kända fartyg kommer till Sundsvall är kommunen också med på ett hörn.

– Det betyder jättemycket för Sundsvall och kommer att bidra till Sundsvalls attraktivitet säger kulturnämndens ordförande Niklas Evaldsson (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.