Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hälften av dödsfallen i covid-19 i länet har inträffat på äldreboenden. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Coronasmittan på länets äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av dödsfallen i covid-19 i länet har inträffat på äldreboenden. Kramfors tycks vara den värst drabbade kommunen, medan Ånge hittills inte haft någon smitta alls inom äldreomsorgen, visar SVTs enkät till kommunerna.

Covid-19 slår hårdast bland de äldre. Av de 3 040 människor som avlidit i sjukdomen i Sverige är merparten, 2 663 stycken, över 70 år.

Enligt Hans Boman, smittskyddsläkare i länet, har cirka hälften av de 47 avlidna i Västernorrland aldrig kommit till sjukhuset utan vårdats på äldreboende fram till att de avlidit.

Vi har tidigare berättat om de åtta som avlidit inom äldreomsorgen i Kramfors. För att ta reda på hur det ser ut i de övriga kommunerna skickade SVT Nyheter Västernorrland ut en enkät till socialförvaltningarna i länet.

Antal döda

Av länets sju kommuner är det bara två som uppger att de haft omsorgstagare som avlidit av covid-19 i sina äldreboenden. Det är Kramfors, med åtta döda, samt Timrå som uppger att man haft två dödsfall.

Alla andra svarar att de inte haft några dödsfall, utom Sollefteå som uppger att det inte vet hur det ligger till.

”Vi för inte någon statistik över avlidna i olika sjukdomar. Det gör Regionen som också är de som skickar in underlag (siffror) till olika register.”, skriver kommunkansliet i Sollefteå, som svar på frågan om de har några döda i covid-19 på sina äldreboenden.

Vi vänder oss till regionen med frågan, men Hans Boman vill inte kommentera.

Bättre statistik

Med hjälp av enkäten har SVT bara lyckats bekräfta tio dödsfall på länets äldreboenden, vilket är färre än förväntat med tanke på att hälften av alla 47 dödsfall i covid-19 enligt länets smittskydd ska ha inträffat på äldreboenden.

– Det är nog så att vi har bättre statistik än vad dom har. Jag kan inte riktigt svara för hur de samlar in sina uppgifter, säger Hans Boman smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Hans Boman, smittskyddsläkare på Region Västernorrland. Foto: Tiffany Lind/SVT

Är det inte oroande att kommunerna inte vet hur många avlidna de har?

– Egentligen vet jag inte bakgrunden, det får nog kommunerna svara på själva, säger han.

Smittfritt i Ånge

Några kommuner är förskonade från dödsfall, men smittan har letat sig in i äldreomsorgen i alla kommuner utom i Ånge. Sammanlagda siffran för smittade i särskilda boenden och hemtjänst är 33 stycken, enligt vår enkät.

Timrå har flest smittade, elva stycken, Härnösand har två omsorgtagare i hemtjänsten som smittats men inga dödsfall.

Ånge kommun har varken smittade eller döda i covid-19.

”Men vi har tagit väldigt många prover som alla varit negativa”, skriver Katarina Persson, socialchef i Ånge.

Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet