– Det handlar om ett självmord som kvinnan och hennes make utförs gemensamt och i samråd. Jag tycker rätten ska titta särskilt på det, säger den dråpåtalade mannens advokat Thomas Bodström. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Dödshjälpsmålet upp i hovrätten – försvaret kallar in expert

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsförmiddagen inleddes förhandlingarna i hovrätten mot den man från Nordingrå som dömdes för dråp i tingsrätten sedan han gett sin svårt sjuka fru en dödlig dos morfin. Enligt honom själv på hennes egen begäran.

I hovrätten kommer mannens advokat Thomas Bodström åberopa nytt material som enligt honom talar för ett frikännande.

Det är Claes Lernestedt, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, som i ett utlåtande anser att den åtalade mannen bör straffbefrias eftersom han i samråd med hustrun genomfört hennes självmord.

Lernestedt skriver vidare att mannen ”befunnit sig i en nödsituation och agerat för att förhindra fara för hustruns hälsa”. Om han ändå anses skyldig ska det hela betraktas som att han agerat i nödvärn, anser Lernestedt.

”Förmildrande omständigheterna”

Slutligen konstaterar straffrättsprofessorn att rätten bör ta hänsyn till de förmildrande omständigheterna, i händelse av att han skulle dömas även i hovrätten.

Dramat utspelade sig i mars i fjol i parets hem i Nordingråtrakten. Efter en lång tids svår sjukdom som på senare tid eskalerat ytterligare hade den åtalade mannens fru – enligt familjen – beslutat sig för att hon ville dö.

Foto: Ur polisens förundersökning

Morfin

Efter att hon själv misslyckats med att ta sitt liv var det till slut maken som gav henne de dödliga injektionerna av morfin.

Efter sig lämnade kvinnan ett brev där hon förklarade det hela för eftervärlden, och att allt skett enligt hennes egen vilja.

Jämförelsevis mild dom

Eftersom dödshjälp är olagligt enligt svensk lag åtalades hennes make, som också själv slog larm till SOS när hustrun somnat in.

I november förra året dömdes han för dråp av Ångermanlands tingsrätt – som dock tog hänsyn till omständigheterna i fallet och bestämde påföljden till jämförelsevis milda ett och ett halvt års fängelse.

Den dömde mannen och hans försvarare Thomas Bodström överklagade domen i målet som nu ska avhandlas i Hovrätten för nedre Norrland under måndagen och tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.