Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Fredrikssons sambo omkom i olyckan vid Högakustenbron. Hon är besviken på domen, där föraren till lastbilen döms till villkorligt straff och böter men inte till skadestånd till de anhöriga. Foto: SVT

Dödsolyckan vid Högakustenbron: Döms för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Den lastbilschaufför som stått åtalad efter den svåra olyckan vid Högakustenbron i januari 2023 döms till villkorligt straff och böter.

Vid olyckan dödades Morgan Sjödin och hans sambo Susanne Fredriksson blev svårt skadad. Tingsrätten avslår yrkanden om skadestånd till Morgan Sjödins närstående.

– Jag blir lite förbannad, säger Susanne Fredriksson, som själv satt i olycksbilen.

– Inga pengar kan få Morgan tillbaka men något ska man väl ha för allt skit man gått igenom, säger Susanne när hon tagit del av domen.

Olyckan inträffade den 10 januari förra året, då ett lastbilsekipage krockade med den personbil där Morgan Sjödin och Susanne Fredriksson färdades.

Lastbilschauffören, en man i 45-årsåldern, döms nu för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Villkorlig dom och dagsböter

Chauffören har medgett att han tappat kontrollen över fordonet, men nekat till att han ska ha gjort sig skyldig till något brottsligt.

Under onsdagen kom domen i målet i Ångermanlands tingsrätt. Chauffören döms till villkorligt straff och till 100 dagsböter á 210 kronor – alltså 21 000 kronor.

Tingsrätten anser att ”hans oaktsamhet har medfört att Morgan Sjödin avled och Susanne Fredriksson skadades svårt” och dömer honom på alla tre åtalspunkterna. Däremot anser rätten inte att vårdslösheten ska betecknas som grov.

Inga skadestånd

Just därför utdömer tingsrätten inga skadestånd till Morgan Sjödins närstående. Rätten konstaterar att en förutsättning för det är att” döden orsakats uppsåtligen eller genom grov vårdslöshet”.

Kammaråklagare Hanna Flordal säger i en kommentar att hon är nöjd med domen och inte kommer att överklaga.

I videon kommenterar Susanne Fredriksson som var med vid olyckan domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.