Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre av sju offren i den senaste tidens skjutningar har kopplingar till Västernorrland. Starta klippet och hör mer om mannen som sköts till döds i lördags. Foto: SVT

Sju dödsskjutningar på tio dagar – tre offer har koppling till Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

På tio dagar har sju personer skjutits till döds i gängrelaterade uppgörelser i Uppsala och Stockholmsområdet.

Tre av dem har anknytning till Västernorrland – den senaste i raden av dödsoffer, en man i 40-årsåldern, var även han skriven i Kramfors kommun.

Förra veckan kunde SVT berätta att den man i 25-årsåldern som sköts ihjäl i ett trapphus i Uppsala i tisdags hade varit skriven i Kramfors kommun. Han bodde där under sex år fram till i fjol då han flyttade söderut.

Vid tiden för skjutningen var mannen på väg till sitt arbete inom hemtjänsten. Enligt polisen hade han inga som helst kopplingar till gängkriminalitet utan tros ha förväxlats med en släkting till Rawa Majid – ”Den kurdiske räven” – som är skriven på samma adress och förmodas vara den egentliga måltavlan.

Två dagar senare, under torsdagsdygnet, sköts en ung man i övre tonåren till döds i Västertorp utanför Stockholm. Enligt uppgifter till SVT hade också han anknytning till Rawa Majid.

Bott i Sundsvall två omgångar

Mannen var skriven i Enköping men har också bott tillfälligt i Sundsvall. SVT Västernorrlands efterforskningar visar att han bott i Sundsvall två olika perioder sedan 2019.

Nu står det klart att även det senaste i raden av offer för dödsskjutningarna i Mellansverige har en bakgrund i Västernorrland.

Mannen i 40-årsåldern som sköts ihjäl i Råcksta väster om Stockholm sent i lördags kväll – och som också kan knytas till Rawa Majid enligt SVT:s uppgifter – var sedan i maj i år även han skriven i Kramfors kommun.

Starta klippet och hör mer om den skjutna mannens kopplingar till länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.