Dog av giftig sprit

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL I januari 2008 avled en man i Sundsvall efter att han druckit rödsprit som felaktigt blandats med metanol. Nu stämmer mannens söner företaget Biltema som sålde spriten.

I september 2007 lämnade 8 712 enlitersflaskor ett kemiföretags anläggning i Kalmar och transporterades till ett förpackningsföretag. Partiet gick vidare till Biltemas butiker i Sverige och Norge där det började säljas i november. På förpackningarna stod att de innehöll etanol, den typ av alkohol som man dricker. Men den aktuella blandningen bestod av 30 procent etanol och 70 procent metanol.

Fem dog

Metanol, eller träsprit, kan redan i små mängder leda till blindhet eller rentav döden. Bara i Sverige ska 2 860 flaskor ha hunnit säljas innan Biltema stoppade all försäljning och i annonser varnade konsumenterna. I december inträffade det första dödsfallet, under de följande månaderna avled sedan ytterligare fyra personer.

Den avlidne Sundsvallsbon hade flera flaskor rödsprit, varav minst en från det förgiftade partiet, i sin ägo. Vid obduktionen upptäcktes det att den troliga dödsorsaken var metanolförgiftning.

Stämmer Biltema

Mannens söner stämmer nu Biltema i Sundsvall AB och kräver 600 000 kronor i skadestånd. Sönerna menar att företaget är skadeståndsskyldigt enligt Produktansvarslagen eftersom flaskan var märkt med Biltema. Om tingsrätten inte finner att Biltema är skyldiga på denna punkt vill sönerna att tingsrätten prövar om företaget agerat vårdslöst.

VD åtalad

Vd:n för det kemiföretag som av misstag skapade den dödliga blandningen har åtalats för miljöfarlig kemikaliehantering.

Miljöåklagare Kennert Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Växjö kräver att företaget ska betala tre miljoner kronor i så kallad företagsbot. Han pekar på bristande rutiner, dålig dokumenthantering och avsaknad av kunskap som orsaker till misstaget. Rättgången inleds den 21 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.