Dog av träsprit

Uppdaterad
Publicerad

En 73-årig man i Sundsvall har avlidit efter att ha druckit, vad polisen misstänker är träsprit. Mannens 49-årige son hittades också livlös men vårdas nu på sjukhus.

Enligt sjukhusets första prover var det träsprit, eller metanol som orsakat dödsfallet. Två flaskor med genomskinlig vätska har skickats till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium för analys. På måndag väntas svar på om vätskan är träsprit.

Förhör med sonen kvarstår nu, för att reda ut varifrån träspriten kommit, säger Christer Johansson, presstalesman hos Sundsvallspolisen.

Fakta om metanol

Metanol (molekylformel: CH3OH), eller metylalkohol, även känt som träsprit, är en mycket giftig alkohol som ofta används som lösningsmedel i industrier och labratorier. Metanol är ett mycket effektivare lösningmedel än etanol och förgiftar genom huden. Metanol framställdes tidigare genom upphettning av svavelsyrabehandlat trä i en syrefri miljö, så kallad torrdestillering. Tillverkningen av metanol sker numera vid en kemisk reaktion mellan gaserna vätgas och kolmonoxid(och ibland även koldioxid) över en metallkatalysator. Metanol kan inte framställas oavsiktligt genom misslyckad hembränning. Jästsvampar producerar en rad skadliga alkoholer kallade finkeloljor men ej metanol.

Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.