Gatuhunden Arthur från Ecuador bor sedan två år tillbaka i Örnsköldsvik.

Dokumentär om Arthur nominerad till Emmy

Uppdaterad
Publicerad

En dokumentär om hunden Arthur har nominerats till det internationella TV-priset Emmy i USA. Det är filmens foto som nominerats i kategorin: ”Outstanding Camera Work”.

– Det är klart att det känns fantastiskt. Det är häftiga dokumentärer den tävlar emot, säger Arthurs husse Mikael Lindnord.

Dokumentären är 13 minuter lång och visades första gången på amerikanska julaftonen den 25/12 i fjol.

Gatuhunden Arthur
Arthur med husse Mikael Lindnord. Foto: TT

En miljon tittare

– Det var en riktig release för en månad sedan och ganska tidigt var det en miljon som sett den. Det är två och ett halvt år sedan Arthur kom in i mitt liv och än idag engagerar hans historia, konstaterar Mikael Lindnord.

Sagan om gatuhunden, som slog följe med det svenska multisportlandslaget under VM i Ecuador i november 2015, spreds som en löpeld. Laget gav jycken en köttbulle – och sedan blev han laget trogen. Bilderna spreds över världen, och Mikael Lindnord hade ingen lust att lämna hunden och åka hem till Sverige.

Miniturné i Skåne

Det slutade med att gatuhunden Arthur kom hem till familjen Lindnord i Örnsköldsvik.

– Till veckan ska jag och Arthur till Skåne på en miniturné. Då åker vi runt och håller föreläsningar och berättar hans historia. Folk får ställa frågor och jag signerar böcker, säger Mikael Lindnord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhunden Arthur

Mer i ämnet