Foto: SVT/TT

Flera livstidsdomar slås fast – kvinnans straff sänks

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för nedre Norrland ändrar domen för ex-flickvännen från livstid till 18 års fängelse. Fyra av domarna fastställdes på onsdagen i det så kallade kidnappningsmordet på 23-årige Ramin Scherzaj från Sundsvall. Åklagaren menar att det fanns hedersmotiv bakom mordet.

Sex personer stod åtalade, fem av dem döms för mord.

Fyra av dem till livstids fängelse. En femte person, som var 21 år vid tidpunkten för mordet, får sitt straff sänkt från 14 till 12 år.

Den mördade Ramins ex-flickvän som i tingsrätten dömdes för mord till livstids fängelse fick sitt straff sänkt av hovrätten till 18 års fängelse. Hon döms i hovrätten för medhjälp till mord.

Hedersmotiv

Skälet är att kvinnan inte var närvarande på platsen för mordet, uppger hovrätten i ett pressmeddelande.

Fallet har uppmärksammats eftersom åklagaren hävdat att det fanns ett hedersmotiv bakom mordet. Ramin Scherzaj hade en hemlig kärleksrelation med en gift kvinna och de som döms är dels kvinnan, dels hennes dåvarande man och hennes bröder.

Hovrätten beslutar även att två av de livstidsdömda, kvinnans exmake och hennes äldsta bror, ska utvisas ur Sverige. De förbjuds också att återvända till Sverige.

Vände sig till polisen

Åklagaren menade att kvinnan/ex-flickvännen, hade agerat lockbete när Scherzaj kidnappades. Kidnappningen var också kulmen på ett års hot om våld efter kvinnans familj fått kännedom om parets förhållande.

Ramin Scherzaj vände sig upprepade gånger till polisen i Sundsvall för att få hjälp. Polisen bedömde att ord stod mot ord och att det inte fanns några utredningsuppslag. Polisutredningarna las därför ned utan åtgärd.

Offer för omständigheterna

Det var i april i fjol som 23-årige Ramin Scherzaj kidnappades i centrala Gävle och fördes bort i bil av flera personer. Ett par dagar senare hittades han mördad i en bäck i ett skogsparti i Njurunda söder om Sundsvall.

De åtalade teg sig igenom huvudförhandlingen i Gävle tingsrätt. De nekade till anklagelserna och överklagade den fällande domen.

I hovrätten bestämde sig de flesta av de åtalade för att berätta. En gemensam nämnare för deras berättelser att de inte visste att Ramin Scherzaj skulle dödas, att det varit för rädda och chockade för att ingripa och att de inte varit med när själva mordet utfördes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet