Mordoffret anmälde hot och misshandel – polisen avskrev

Uppdaterad
Publicerad
Han misshandlades och hotades till livet flera gånger men polisen lade ner utredningarna. Idag kan SVT berätta nya fakta bakom det så kallade kidnappningsmordet i Sundsvall.

Det var i våras som 23-åringens kropp hittades i ett dike på en skogsbilväg i byn Maj söder om Sundsvall.

SVT kan idag berätta att han blev hotad vid minst tre tillfällen månaderna innan mordet. Två händelser polisanmäldes men utan åtgärd från polisens sida. Båda polisanmälningarna avskrivs och det är först efteråt, när han kidnappas och senare hittas död, som utredningarna plockas fram på nytt. Då grips den person som mordoffret själv pekat ut.

– Han var rädd och fruktade för sitt liv för att han varit ihop med hans flickvän, berättar en person som bevittnade hur 23-åringen misshandlades på en bensinstation i Sundsvall några månader innan mordet.

Fruktade för sitt liv

23-åringen skulle lämna tillbaka en hyrbil men samtidigt som han kör in på bensinstationen kommer ytterligare en bil med tre personer. Bilder från övervakningskameran visar hur de stiger ur går fram till 23-åringen, säger något och går ur bilden tillsammans med 23-åringen. Enligt vittnet får han då flera slag mot huvudet och faller sedan till marken där han får motta flera sparkar.

När personal skyndar till blöder 23-åringen kraftigt och får skydd inne på bensinstationen. Där berättar han att han hotats tidigare. Det var därför han inte vågat köra omkring i sin egen bil utan hyrt en från bensinstationen.

Vittne såg misshandeln

När polisen kommer till platsen gör förövarna en motanmälan och berättar en annan historia om misshandeln och det är anledningen till att polisen beslutar att lägga ned utredningen. Vittnet berättar dock för SVT att det inte råder någon tvekan om vem som misshandlade och vem som misshandlades.

– Nej absolut inte. Han försökte bara värja sig och skydda sig för att komma undan slagen. Det var först när personalen hotade att ringa polis som dom drog sig tillbaka, berättar han.

Dödshot via SMS

Misshandeln inträffade den 21 december. 23-åringen skjutsades omedelbart till sjukhuset för vård av polisen som också genomför ett antal förhör, men tre månader senare läggs polisutredningen ner. Enligt polisen i brist på bevis. Under tiden som polisen utreder misshandeln har 23-åringen fått ta emot dödshot via SMS som den här gången också riktar sig mot hans mamma och bror.

SMS-hotet innehåller ett grovt bildspråk med innebörden att de ska dödas. I SMS-meddelandet hänvisas också till den tidigare misshandeln och i sin anmälan till polisen uppger 23-åringen att han med 70 procents säkerhet tror att det är exmakens flickvän som skickat meddelandet. Det vill säga samma person som också genomförde misshandeln i december.

Trots kopplingen mellan två aktuella händelser läggs polisens utredningen av SMS-hotet ner redan dagen efter.

Fortsatt polisutredning

Fyra veckor senare kidnappas 23-åringen på Slottstorget i Gävle och tre veckor senare hittas hans kropp i ett dike längs en skogsbilväg i byn Maj, söder om Sundsvall.

En av de första som grips av polisen som misstänkt för mordet är flickvännens exmake och sedan dess har ytterligare åtta personer häktats för inblandning i mordet.

Polisutredningen fortsätter och på måndagen meddelade åklagaren vid internationella åklagarkammaren att utredningen kommer att fortgå ytterligare, minst, fyra veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet