– Min klient är väldigt tydlig i sin berättelse om vem som gjorde vad och vilka som inte aktivt deltog i dödandet, menar 32-åringens försvarare Robin Söder.

”Målet måste delas upp”

Uppdaterad
Publicerad

En av de åtalade i det så kallade kidnappningsmordet gav under onsdagen en helt ny version i hovrätten – där han erkänner delaktighet i brottet och samtidigt anger några av sina släktingar.

Hovrättsförhandlingen kring det så kallades kidnappningsmordet förra våren där 23-årige Ramin Scherzaj rövades bort och mördades har blivit minst sagt rörig.

Det sedan en efter en av de sex som dömdes för mord och människorov i tingsrätten kommit med begäran om att de vill höras på nytt för att de då ska ”berätta sanningen”.

Erkände delvis

I dag var det dags att höra en 32-årig man, bror till den gifta kvinna som Ramin Scherzaj hade ett hemligt förhållande med vilket enligt åtalet var upprinnelsen till att Scherzaj mördades enligt hedersprincipen.

Han lämnade en helt ny berättelse, där han erkände sig delvis skyldig.

Berättade detaljerat

– Jag visste om att Ramin skulle misshandlas och jag deltog också i misshandeln, inledningsvis. Men sen försökte jag få de andra att sluta. Och jag visste inte någonting om att Ramin skulle kidnappas och dödas, bedyrade han.

32-åringen berättade detaljerat om hur hela förloppet gått till och vilka som gjort vad.

I och med det pekade han också ut flera av sina närmaste släktingar.

”Han var död”

Enligt 32-åringen ska Ramin Scherzaj ha misshandlats på en parkeringsplats utanför Hudiksvall tills han livlös fördes tillbaka till en av sällskapets bilar. När 32-åringen en stund senare skulle titta efter vad som stod på såg han Scherzaj sitta blodig helt utan livstecken i baksätet.

– Han var död då. Hans var helt blå i ansiktet, berättade 32-åringen.

Målet i ett annat ljus

32-åringen var under onsdagen väldigt bestämd om vilka som gjorde vad och vilka tre personer – däribland han själv – som inte deltog aktivt i dödandet av Ramin Scherzaj.

Det här sätter målet i ett annat ljus, menar den 32-årige mannens advokat Robin Söder.

– Skillnaden mellan min klients berättelse och de vi hörde i förra veckan är att min klient tar på sig delaktighet och dessutom anger flera nära släktingar men de andra säger att de blev offer för omständigheter och inte alls deltog i gärningarna utan bara var där, säger Robin Söder.

Personlig övertygelse

– Det här innebär också att domstolen måste göra en uppdelning i målet – mellan de som var närvarande och deltog i misshandeln och kidnappningen å ena sidan, och mellan de som utförde själva dödandet å den andra. Det är ju en väsentlig skillnad mellan de brottsrubriceringarna.

Varför har han ändrat sin berättelse?

– Av två skäl. Han har fått en livstidsdom i tingsrätten. Och så har han av någon slags personlig övertygelse bestämt sig för att berätta vad som egentligen hände.

Hovrättsförhandlingen i målet avslutas i mitten av november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet