Dom mot nazisten i dag

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen kommer Sundsvalls tingsrätt att meddela dom mot den så kallade Sundsvallsnazisten som stått inför rätta för grova vapenbrott och förberedelse till mord.

48-åringen, som greps av polis i våras, är aktiv nazist och betecknas som framträdande i Nordiska motståndsrörelsens näste 4 i södra Norrland. Han har varit drivande i arbetet att rekrytera nya medlemmar och planera organisationens aktiviteter.

Kan utföra terrorattentat

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ser ”raskriget” och främlingsfientligheten som metoder att med våld ta över makten i samhället för att skapa ett nordiskt rike. Allt enligt säkerhetspolisen.

– Vår bedömning är att de har förmågan att utföra så grova våldsbrott att de skulle kunna omfattas av terrorlagstiftningen, och att de kan utföra ett terrorattentat, sade Säkerhetspolisens analytiker Anh-Za Hagström under rättegången.

När polisen slog till hemma hos 48-åringen hittades rena vapengömman. Där fanns vapen, ammunition, kommunikationsutrustning och störsändare. Där fanns litteratur om hur man bygger vapen, dödar och utför sabotage.

Handlar om gränssättning

De båda åklagarna Marie Reutne och Lo Jonsson har kritiserats för att inte ha presenterat en brottsplan och ett utpekat offer. Men vid slutpläderingen förklarade de att mannens nazistiska sympatier och fynden i hans bostad talar för sig själva.

– Rättssystemets främsta uppgift i det här målet är att sätta en gräns, förklarade Reutne.

Livsfarliga rörvapen

I bevisningen finns rördelar som var för sig är lagliga men sammansatta blir de dödliga vapen. Polisen satte samman av fyra lösa delar som hittades och kunde avfyra en hagelpatron på 20 sekunder. Det här är en typ av vapen som påträffats hos NMR-medlemmar runt om i landet. I villan fanns delar till flera rörvapen.

Lönnmordsväska

Även en väska för lönnmord hittades hemma hos mannen. I den hemmabyggda portföljen fanns plats för en gömd pistol med ljuddämpare som kunde avfyras med en bygel från utsidan. Ett av de vapen som mannen hade licens för passade i väskan.

Det är föremål som samhället inte bör tillåta i händerna på krafter som har samhällsomstörtning som mål, menade åklagarna.

Lista med journalister

Hemma hos Sundsvallsnazisten fanns också datorer, mobiltelefoner och hårddiskar som polisen granskat. I en fil med namnet ”listan” fanns bland annat adressuppgifter till två medarbetare på Mittmedia.

– Det ligger inget i att jag skulle vara ute efter journalister. Jag har inget emot journalister, sade 48-åringen under rättegången.

Men listan i kombination med nazistens illegala vapen har uppfattats som ett hot av Mittmedias skyddsombud och har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Nekar till anklagelserna

Under rättegången nekade 48-åringen till alla anklagelser. Hans advokat, Mikael Westerlund, ville också tona ner hans nazistiska sympatier. Åklagarna yrkade när rättegången avslutades på att mannen ska dömas till tre års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet