Sundsvallsnazisten drar tillbaka överklagan

Uppdaterad
Publicerad

I dag och i morgon skulle Hovrätten för Nedre Norrland ta upp fallet med den så kallade Sundsvallsnazisten som dömts till 2,5 års fängelse för grovt vapenbrott.

Men överklagan drogs tillbaka i ett sent skede.

Den 48-årige Sundsvallsbon, aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, greps den 8 maj i år då polisen skulle dra in hans vapenlicens och hämta hans vapen. Man fann fler vapen, ammunition, delar till rörvapen och en ”lönnmordsväska” hemma hos honom. Där fanns också kommunikationsutrustning och störsändare samt litteratur om hur man bygger vapen, dödar och utför sabotage.

Friades från förberedelse till mord

I tingsrätten dömdes 48-åringen till 2,5 års fängelse för bland annat grovt vapenbrott men han friades från åtalspunkten förberedelse till mord.

Sundsvallsnazist

Han överklagade domen till hovrätten och under onsdagen och torsdagen var det inplanerat förhandlingar. Men sent under måndagen återkallade 48-åringens advokat Mikael Westerlund överklagan: ”Min huvudman förnekar alltjämt brott. Med omsorg för sin familj har han dock valt att återkalla överklagandet då en process i hovrätten skulle vara ansträngande för dem.”, skriver han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet