Skuggor av medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Under hösten väntar flera medlemmar ställas inför rätta. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler NMR-medlemmar i rätten i höst

Publicerad

Efter domen mot NMR-medlemmen i Sundsvall väntar fler rättegångar under hösten där svenska nazister misstänks för brott. Det handlar bland annat om det hittills största åtalet för misstänkt hets mot folkgrupp i Sverige.

Den nazistiska nättidningen Nordfront företräder Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och i slutet av september ska Nordfronts ansvarige utgivare Emanuel Lärkestål upp i Örebro tingsrätt. Åtalet är rekordstort, Lärkestål som nekar till brott misstänks för 103 fall av hets mot folkgrupp på sajten.

– Det handlar om uttalanden som på något sätt hetsar eller hotar mot en viss grupp. I det här fallet så är det som så många gånger mot judar och i vissa fall homosexuella, sade Anna Skarhed, justitiekansler i samband med att åtalet väcktes.

Åtalas för grov hets mot folkgrupp

Senare i höst hålls rättegång vid Södertörns tingsrätt mot två andra medlemmar i NMR som är misstänkta för bland annat grov hets mot folkgrupp.

Männen misstänks för att ha hängt upp en Hitlerhyllande banderoll över den vältrafikerade Essingeleden i Stockholm och filmat detta och lagt ut på Youtube. Åtalet omfattat även fler fall av hets mot folkgrupp, männen nekar till brott.

Dom kan stoppa NMR i Finland

I Sverige har regeringen öppnat för att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer, i Finland prövas just nu den frågan. I fjol beslutade en tingsrätt där att förbjuda NMR:s verksamhet efter att polisen begärt det med hänvisning till att organisationens verksamhet strider mot lagar och goda seder samt uppmuntrar till och belönar våld.

NMR överklagade beslutet och nu har förhandling hållits i hovrätten. Domen som avgör organisationens framtid i Finland väntas inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet