Daniel Vergara, reporter på Expo, tror att domen mot Sundsvallsnazisten lär användas i Nordiska motståndsrörelsen propagandaarbete framöver. Foto: SVT

Expo: NMR lär använda domen som propaganda

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, lär använda domen mot Sundvallsnazisten som propaganda. Det tror Daniel Vergara, reporter på den antirasistiska tidskriften Expo.
– De vill få det att framstå som att systemet trycker ned dem, att de förföljs, säger han.

Daniel Vergara berättar att man kan konstatera att NMR har listor där vissa journalister finns med, även listor med judar. Enligt honom har rörelsen en fantasi om att man ska göra upp med dessa personer och pratar ofta om dödsstraff. NMR har en dröm om att göra revolution, berättar han.

– Det är oroväckande att de har sådana här listor. De bygger upp ett hat mot journalister, säger han.

Ska ta hot och våld på allvar

Vergara vill dock inte kommentera domen.

– Det är juridiken som avgör när det går att bevisa att de (NMR) planerar ett brott eller inte. Det kan jag inte uttala mig om.

Däremot berättar han att Nordiska motståndsrörelsen själva i dagens samhälle arbetar aktivt med opinionsbildning, genom att både demonstrera och vara aktiv under valrörelsen. Och Vergara lyfter fram vikten av att ta deras hot och våld på allvar.

– Man måste ta det på allvar att de (NMR) en dag kan tänka att tiden är inne för revolution, och vi ska kanske vänta oss våld i terrorliknande former, säger han.

Lär användas i propaganda

Vergara tror även att domen mot Sundsvallsnazisten lär användas i Nordiska motståndsrörelsen arbete framöver.

– Det är klart att NMR kommer att göra propaganda på domen som ett sätt att visa att systemet trycker ner dem. De vill bygga en upptrissade stämning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet