En lönnmordsväska, flera rörvapen och en pennpistol är en del av de vapen som beslagtogs hos 48-åringen. Foto: Polisen

Sundsvallsnazisten döms för grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den 48-årige nazist som åtalats för grovt vapenbrott och förberedelse till mord fick på onsdagen sin dom av Sundsvalls tingsrätt. Han fälls för grovt vapenbrott men frias från anklagelserna om förberedelse till mord.

48-åringen, aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, greps i början av maj när polisen skulle meddela att hans vapenlicens dragits in och hämta hans vapen. Beslutet att dra in vapenlicensen grundades på att han var en aktiv medlem i en högerextrem sammanslutning. Polisen upptäckte då att det fanns flera vapen, vapendelar och ammunition i villan på Alnö utanför Sundsvall.

Livsfarliga rörvapen

På olika ställen i huset hittades rördelar som var för sig är lagliga men sammansatta blir dödliga vapen. Polisen satte samman fyra lösa delar som hittades och kunde avfyra en hagelpatron på 20 sekunder. Det här är en typ av vapen som påträffats hos NMR-medlemmar runt om i landet. I villan fanns delar till flera rörvapen.

Grovt vapenbrott

Rätten konstaterar nu att innehavet av rördelarna är att betrakta som ett grovt vapenbrott. Rätten ser också allvarligt på den ”lönnmordsväska” som mannen konstruerat. I den kunde man dölja en pistol med ljuddämpare. Ett av mannens legala vapen passade i väskan.

Mannen döms för detta till fängelse i två och ett halvt år.

– Det är ett mycket kännbart straff för min klient. Vi får analysera domen och se hur vi går vidare, säger mannens advokat Mikael Westerlund till SVT.

Listor hittades

Vid husrannsakan hittades också kommunikationsutrustning och störsändare. Där fanns litteratur om hur man bygger vapen, dödar och utför sabotage. Dessutom fanns listor över personer med judisk börd och adressuppgifter till två medarbetare på Mittmedia.

Mannen åtalades därför även för förberedelse till mord. Alternativt förberedelse till synnerligen grov misshandel eller förberedelse till grov misshandel.

Ville sätta en gräns

De båda åklagarna Marie Reutne och Lo Jonsson har kritiserats för att inte ha presenterat en brottsplan och ett utpekat offer. Men vid slutpläderingen förklarade de att mannens nazistiska sympatier och fynden i hans bostad talar för sig själva.

– Rättssystemets främsta uppgift i det här målet är att sätta en gräns, förklarade Reutne.

Ingen brottsplan

Rätten menar dock att bevisningen inte räcker för att fälla mannen för förberedelse till mord. Uppgifterna i listorna som mannen hade i sin dator kan laddas ner från nätet och har inte bearbetats av 48-åringen.

Det faktum att mannen haft vapen, våldsintresse och är medlem i NMR är inte tillräckligt för att visa att han haft uppsåt att döda eller allvarligt skada någon annan, menar rätten i sin dom. Därför ogillas denna del av åtalet av tingsrätten.

– Det är bra att det blir en friande dom i den här delen, utredningen höll inte och det var det vi förutsåg redan från början, säger advokat Westerlund.

Fälls för störsändare

Eftersom det hemma hos mannen hittades både störsändare och laserpekare döms han även för brott mot lagen om elektronisk kommunikation och brott mot strålskyddslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet