Hemma hos 30-åringen hittades mest luftvapen men även hagelpatroner och en rökgranat. Foto: Polisen

Sundsvallsnazist arrangerade skjutövning

Uppdaterad
Publicerad

En film som polisen beslagtagit visar att den nyligen åtalade ”Sundsvallsnazisten” instruerat en annan NMR-medlem i pistolskytte.

Det var när polisen utredde ett fall om våldsamt upplopp som man beslagtog en 30-årig NMR-medlems telefon. I den hittade polisen en film där han skjuter med två olika vapen, trots att han saknar vapenlicens.

När 30-åringen förhörs om händelsen berättar han att han skjutit med en instruktör på en skjutbana i Timrå. Instruktören visar sig vara den Sundsvallsnazist som nyligen åtalats för illegalt vapeninnehav och förberedelse till mord.

Trots att bägge är kända medlemmar i nazistorganisationen NMR säger 30-åringen till polisen att han inte känner till instruktörens politiska hemvist.

”Växelvis framryckning”

Av chattrafik, som också hittades i 30-åringens telefon, framgår att han försökt få med fler till skjutbanan. ”Man kommer att få panga jävligt mycket”, skriver mannen. Han upplyser också om att det kostar 10 000 kronor kontant, men då ska man också träna växelvis framryckning och skjuta på mål ”som ser ut som människor med organ utmärkta”.

I förhör avfärdar mannen alltihop som ett skämt och säger att de bara sköt mot tavlor.

I en annan chattkonversation skryter mannen om sin skjutförmåga. Han skriver att han kan skjuta två i bröstkrog och två i huvud på mindre än 3,4 sekunder. Även detta förklarar mannen som ett skämt.

Inget brott på skjutbanan

30-åringen har ingen vapenlicens, detta eftersom han förekommer nio gånger i polisens belastningsregister. Han har gjort sig skyldig till bland annat försök till rån, utpressning, grov misshandel, våld mot tjänsteman och narkotikabrott.

Men eftersom han i det här fallet skjutit på skjutbana under överinseende av en instruktör med vapenlicens är det inget brottsligt. Men hans instruktör har nu förlorat sin vapenlicens och åtalats för grova brott.

Hagelpatroner i lägenheten

När polisen slog till mot 30-åringens lägenhet i Sundsvall i jakt på vapen hittades bara olika luftvapen. Men man hittade även saker som var olagliga. Pepparspray, en rökgranat, flera kraftiga smällare, sk ”bangers” och två hagelpatroner. De sistnämnda är intressanta eftersom säkerhetspolisen bedömer att det är vanligt att medlemmar i NMR bygger egna rörvapen som är avsedda att avfyra just hagelpatroner.

Mannen vill i polisför inte kännas vid några av de olagliga föremålen. De explosiva varorna var gömda bakom kläder i mannens garderob men han påstår ändå under förhöret att ”det är mycket folk som cirkulerar i hans lägenhet så det kan vara någon som glömt kvar någonting.”

Döms för vapenbrott

30-åringen dömdes nu i veckan till 100 dagsböter á 220 kronor för ringa vapenbrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet