En man från Sundsvall med koppling till nazistiska NMR åtalades under torsdagen för mordförberedelser. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sundsvallsnazist åtalas för mordförberedelser

Publicerad

Mannen, som har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, förvarade en stor mängd vapen i sin bostad. Det tillsammans med dokument som visar hur man dödar, gör att han åtalas för förberedelse till mord.

Den medelålders mannen från en ort i Sundsvalls kommun har suttit häktad sedan i maj, då polisen fann ett stort antal vapen i samband med att man skulle meddela att hans vapenlicens dragits in.

Av åtalet framgår att han under flera år haft vapen och samlat på sig dokument i olika former som visar hur man dödar och utför sabotage.

Förutom en mängd vapen och ammunition beslagtog polisen också en väska, preparerad för att dölja en pistol som skulle kunna avfyras med avtryckare på utsidan väskan.

Källskydd

Mannen är kopplad till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som av säkerhetspolisen utpekas som en inrikes säkerhetsrisk. NMR har uppgett att mannen är journalist och arbetar för organisationens politiska organ, Nordfront.  Av den anledningen krävde NMR källskydd av material som polisen beslagtagit hos mannen. Det avfärdades av hovrätten med motiveringen att mannen inte varit anställd av tidningen.

Förutom förberedelse till mord, alternativt förberedelse till grov misshandel, åtalas han också för grovt vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet