Häktad nazist misstänks för mordplaner

Uppdaterad
Publicerad

En medlem i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen misstänks för att ha planerat mord. Han greps i maj i sitt hem utanför Sundsvall där polisen påträffade mängder av vapen.

Mannen är i medelåldern och greps i sin bostad i samband med att polisen skulle meddela att hans vapenlicens dragits in. I huset upptäcktes då mängder av olagliga vapen.

Planerade mord

Mannen häktades redan i maj som misstänkt för vapenbrott och förberedelse till grov misshandel men enligt kammaråklagare Lo Jonsson misstänks han nu för grövre brottslighet. Vid omhäktningen i fredags ville hon att han skulle häktas som misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord.

Sundsvallsnazist

– Det var min bedömning men tingsrätten biföll inte min begäran. Han är fortsatt häktad men för de mindre allvarliga brotten, säger Lo Jonsson till SVT Västernorrland.

SVT: Varför ville du skärpa brottsrubriceringen?

– Det är sådant som framkommit under utredningen som gör att jag bedömer att det rör sig om allvarligare brott än vad vi först trodde.

Ytterligare en person misstänks vara inblandad och har tilldelats en offentlig försvarare men i den delen av förundersökningen råder fullständig sekretess. Inga uppgifter har lämnats ut.

Inrikes säkerhetrisk

Inte heller i brottsutredningen mot mannen vill Lo Jonsson inte lämna ut några närmare detaljer om utredningsarbetet, men hon bekräftar att det gjorts omfattande beslag i mannens bostad. Förutom vapen beslagtog polisen hårddiskar, USB-minnen och mobiltelefoner som nu undersöks. Enligt polis och åklagare rör det sig om mycket stora mängder information som ska gås igenom.

Åklagaren vill inte kommentera om förundersökningen sker i samarbete med säkerhetspolisen.

Nordiska Motståndsrörelsen i vilken mannen är medlem betecknas av säkerhetspolisen som det allvarligaste hotet mot Sveriges inre säkerhet på den politiska högerkanten.

Akiv i NMR

Den häktade Sundsvallsbon företräds av advokat Mikael Westerlund, Stockholm.

– Min klient förnekar att han ska ha gjort sig skyldig till brott. Han medverkar fullt ut i polisutredningen och har lämnat fullt rimliga förklaringar till beslagen i sin bostad, säger Westerlund.

Sundsvallsbon är häktad på sannolika skäl som misstänkt för brotten, vilket är den högre misstankegraden. Åtal ska vara väckt innan den 5 juli men enligt åklagaren kommer polisutredningen sannolikt dra ut på tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet