Ur Mittnytt 2015: Dömd brottsling bakom skandalhusen

Uppdaterad
Publicerad

De flesta som drabbats av bolaget bakom skandalhusen i Holm, väster om Sundsvall, pekar ut en annan person än ägaren som ansvarig. En Johan Stendahl. För några år sedan utpekad som en av Sveriges rikaste personer. Och med ett umgänge inom landets kändiselit.

Hyresgäster och företag som haft med bolaget att göra, ger samma bild. Det är Johan Stendahl som företräder Fastighetsägaren Master Bob Collection. Trots att bolaget på papperet ägs av en annan Stockholmare, Robert Nebel.

Kopplingar till Wallenberg

Skandalhusen i Holm

För ett par år sedan var Johan Stendahl Sveriges 13:e rikaste person, enligt Skatteverket. Med en taxerad förmögenhet på över en halv miljard. Och har kopplingar till familjerna Wallenberg och Axelson-Jonsson.

Men förra året försattes han i personlig konkurs, då med 35 miljoner i skatteskuld. Själv hävdar han att förmögenheten finns kvar. I utländska fastigheter.

Dömd för flera brott

Johan Stendahl förekommer i en lång rad domar. Allt från grova ekonomiska brott till misshandel och vårdnadstvist. Nyligen dömdes han till 6 månader för bland annat misshandel och olaga hot. Hans försvarsadvokat heter Thomas Bodström, förre socialdemokratiske finansministern.

Master Bob Collections ägare Robert Nebel vill inte prata om Johan Stendahl, utan säger bara att Johan agerar på eget bevåg. Sedan tvingas han, som ägare, betala. Han vill inte heller gå in på varför han tillåter Stendahl att fortsätta agera i företagets namn.

Men enligt uppgifter vi tagit del av handlar det förstås om pengar. Master Bob Collection har flera år haft skulder i bokslutet på 14 miljoner. Av dom står 7 miljoner för ett obligationslån. Enligt våra källor är det pengar som Johan Stendahl tillfört bolaget, via en Schweizisk person.

Fastigheter även i Jämtland

Master Bob Collection köpte nyligen ett par fastigheter i Jämtländska Mörsil. Tidigare ägde man Risön i Mattmar. Dessutom äger bolaget, enligt Johan Stendahl, fastigheter även i Bräcke och Hammerdal.

De lokala företagarna i Jämtland har samma problem att få betalt som i Sundsvall. Pilgrimstad cementfabrik har krav på närmare 40.000. Backe trä 100.000 kronor.

Johan Stendahl vill idag inte kommentera uppgifterna. Men lovar svara på frågorna nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalhusen i Holm

Mer i ämnet