Fem män från Sundsvall är huvudmisstänkta i härvan.

Huvudmannen döms till sju års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Samliga huvudmän i det så kallade cannabismålet döms till fängelsestraff. Även flera av återförsäljarna döms till fängelse.

Det blev fängelsestraff för huvudmännen i den stora knarkhärvan som nystats upp av Sundsvallspolisen. Längst straff får den 40-åring som smugglat narkotikan till Sverige. Han döms till sju års fängelse för grov narkotikasmuggling. Mannen har sedan distribuerat knarket annat de övriga fyra männen i Sundsvall. Även dessa döms till fängelse. En 24-åring man döms till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott samt grovt vapenbrott.

En 29-årig man döms till två år och åtta månaders fängelse för narkotikabrott, grovt vapenbrott, våld mot tjänsteman samt våldsamt motsånd vid gripande.

En 22-årig man och en 25-åring man döms bägge till ett år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott samt försök till grovt narkotikabrott.

Även flera av de som sålt mindre mängder döms till fängelsestraff. Köparna döms till samhällstjänst, dagsböter, ungdomsvård eller skyddstillsyn.

Det var den tredje januari som polisen som slog till mot flera adresser i sundsvallsområdet. Ett trettiotal poliser och en polishelikopter användes vid insatsen. Antalet misstänkta växte under utredningens gång och 46 personer åtalades.

I centrum finns de fem huvudmännen som smugglade in 50 kilo hasch, 2000 ecstasytabletter och 2 kilo amfetamin från Holland och Tyskland till Sundsvall. Knarket har sedan sålts vidare på olika sätt. Vid ett tillfälle ska ett femårigt barn ha skickats ut på vägen utanför sitt hem för att leverera knark och ta emot betalning för det. Tre av dom huvudmisstänkta ska dessutom ha haft kontakt med mc-gänget Bandidos i Malmö. Köpare har funnits i både Medelpad, Ångermanland och även en del i Jämtlandstrakten – och flertalet av dom har varit minderåriga när dom köpt knarket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.