Drakarna redo inta staden

Publicerad

De har legat i vinterdvala – men nu är sommaren här och drakarna har samlats på torget i Sundsvall, beredda att inta stadens gator och torg.

Det började som ett UF-företag för 16 år sedan, drakstatyerna som varje sommar pryder gator och torg runt om i Sundsvalls stadskärna. Under vintern går dom i idé i ett förråd någonstans.

Som ett riktigt sommartecken har drakarna nu samlats på torget för att liksom visa upp sin samlade styrka. Där kommer dom att stoltsera fram till den 25 maj när dom sprider ut sig i centrum.

Rösta på finaste draken

Det är konstnären Christian Beijer som formgivit ”grunddraken” som sedan olika företag kan förädla för att passa sina egna reklamsyften. Draken är symbol för Sundsvall ända sedan stadsbranden 1888.

I samband med Stenstadsdagarna i mitten av september kommer ”Årets finaste drakskulptur” att utses, fram till dess kan vi alla rösta på vår egen favoritdrake.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.