Bistra besked för Örnsköldsviks sjukhus – akutkirurgin försvinner.

Föreslår nedläggning av akutkirurgin i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit på tapeten en längre tid men nu ska förslaget vara klart – akutkirurgin flyttas från Örnsköldsviks sjukhus.

– Det här får negativ inverkan på hela sjukhuset, säger Lars Rocksén, Ångermanlands läkareförening.

Redan i början av sommaren gavs en första antydan om framtiden för akutkirurgin vid de tre sjukhusen i länet, och nu har delar av innehållet i utredningen kommit ut. 

Hela utredningen beräknas vara klar för politisk behandling under januari.

Krisen i Landstinget Västernorrland

En stängning i Sollefteå tycktes redan i somras stå klar samtidigt som olika alternativ angavs för Örnsköldsvik och Sundsvalls sjukhus.

Ett alternativ skulle vara att kirurgin flyttades till Sundsvall, en flytt skulle ge en besparing på dryga 36 miljoner kronor.

Patienter till Sundsvall – och Umeå

Förslaget skulle innebära att trycket på Sundsvalls sjukhus ökar avsevärt, men lösningen skulle vara att patienter även skickas till Umeå.

För Sollefteås del förlängdes sommarstängningen först till november, för att sedan förlängas ytterligare.

Nu kommer den att hålla stängt till mars 2017.

Ökat besparingstempo

Cheferna i den nya länsklinikorganisationen har ju fått uppdraget att göra en en analys av sina respektive verksamheter och lämna in analyser och utredningsförslag – med besparingar.

Totalt ska ju en kvarts miljard sparas in, varav 160 mijoner ska sparas in på specialistvården, det vill säga de tre sjukhusen i länet.

I den budget för 2017 som togs av landstingsfullmäktige nyligen hette det att ” tempot i besparingarna måste öka”

En källa säger till SVT att det inte rör sig om ett färdigt förslag för hela akutkirurgin från länsklinikchefen Leif Israelsson, utan en mindre del som specifiecerar en besparing på just 36 miljoner – den summa som en nedläggning i just Örnsköldsvik skulle innebära.

Stor påverkan

– En nedläggning av kirurgin skulle påverka väldigt mycket, säger Lars Rocksén, läkare vid Örnsköldsviks sjukhus och vice ordförande i Ångermanlands läkarförening.

– I verksamheten är vi väldigt beroende av varandras kompetenser, försvinner akutkirugin påverkas andra delar, som förlossning och intensivvård negativt, menar Rocksén.

– Konsekvenserna blir omfattande, både på kort och lång sikt, säger han. 

”Inget färdigt förslag”  

Nästa vecka samlas landstingets hälso- och sjukvårdsnämnden för årets sista möte, och nämndens ordförande, Eva Back (S) ställer sig frågande till uppgifterna:

– Det finns ingen färdigt förslag, säger hon på förmiddagen till SVT. 

Enligt Eva Back är förhoppningen att HSN ska kunna besluta i frågan i januari, men hon tillägger att man inte har gett Leif Israelsson, ansvarig länsklinikchef, någon deadline för sin utredning.

”Kirurgin ryggrad”

Soledad Henriquez, kristdemokrat i Örnsköldsvik och ledamot i i Hälso- och sjukvårdsnämnden kommenterar beskedet på Twitter där hon skriver att ”akutkirurgin är en slags ryggrad på ett sjukhus – försvinner den kan vi förvänta oss att mycket annat försvinner”.

”Kommer ena landskapet”

 – Det här beskedet blir minst sagt en rivstart för den nya aktionsgruppen i Örnsköldsvik, säger Nils Gunnar Molin,  på ”Sollefteå, framtidens akutsjukhus.

Häromdagen stod det ju klart att kampgruppen för att bevara Sollefteå sjukhus intakt skulle få en systerorganisation i Örnsköldvik.  Tanken var att grupperna skulle samverka nära.

Nu har man även bestämt sig för att uppträda under gemensam flagg på sociala medier – där man nu numera heter ”Solleåfteå – Örnsköldsvik, framtidens akutsjukhus”

– Det här beskedet ger oss en chans att ena landskapet i den här frågan, menar Molin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet