En mina hittades av en seglare utanför Härnösand under onsdagen. Föremålet ska destrueras på plats så snart som möjligt. Foto: Försvarsmakten

Drivande sjömina upptäckt utanför Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdag eftermiddag upptäckte en seglare en drivande sjömina utanför Härnösands kust. Personen larmade Försvarsmakten som startade en eftersöksoperation. Föremålet kommer att destrueras på plats.

Det var en seglare som först upptäckte minan under eftermiddagen. Försvarsmakten informerades om händelsen och har under kvällen lokaliserat föremålet i vattnet. Man har uppehållit sig utanför riskavstånd.

– Det var väldigt uppmärksamt gjort av seglaren måste jag säga, säger Urban Fröberg, pressofficer för Västernorrlandsgruppen i Härnösand.

Kustbevakningen tillkallad

Försvarsmaktens uppgift handlar initialt om att varna inkommande sjöfart och att hålla koll så att minan inte försvinner. Kustbevakningen har anslutit till platsen och kommer att överta bevakningen under kvällen.

– Det är omöjligt för oss att säga om det är en skarpladdad och farlig mina eller inte – det får röjningspatrullen berätta, säger Urban Fröberg.

Kan komma från andra världskriget

Det är fortfarande oklart vilken typ av mina det handlar om och hur gammal den är.

– Det är en gammal typ av mina, inte omöjligt att den kommer från andra världskriget, det ser man på konstruktionen med taggarna som är tänkta att utlösa minan, säger Urban Fröberg.

Ska destrueras på plats

Minan kommer att destrueras där den lokaliserats, drygt en halvmil ute på havet.

– Man spränger när man finner det lämpligt, under natten eller imorgon.

Kommer sprängningen att märkas för personer boende vid havet?

– Nej, det är så pass långt borta, säger Urban Fröberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer