Droger kan ha utlöst våldet

Uppdaterad
Publicerad

Det värsta vi sett säger sundsvallspolisen om övervakningsbilderna från det senaste rånet mot en butik för exklusiva klockor i Sundsvall. Vi har pratat med en expert om skälen till det brutala våldet

 Rånarna var narkotikapåverkade men det är knappast hela förklaringen till det råa våldet, möjligen var det droppen som fick bägaren att rinna över, säger en expert på psykiatri till Mittnytt.

Besinningslöst våld

Bilderna från rånet mot klockbutiken är fruktansvärda, rånaren slår besinningslöst med en fem och ett halvt kilo tung kofot mot butiksägaren Kent Nordberg, att han inte skadas allvarligt är ett under. Ulf Holgersson har varit polis i 30 år men reagerade ändå  kraftigt på bilderna.

Klockrån i Sundsvall

– Jag såg bilderna på tv i går och tyckte de var brutala, att de använde så mycket våld, det är unikt och bland det värre jag har sett, säger Ulf Holgersson, polisen i Sundsvall.

Brister i impulskontroll

Enligt förundersökningen hade den yngre rånaren, som också misstänks vara den som utförde den brutala misshandeln, en rad narkotiska substanser i kroppen i samband med misshandeln, frågan är vilken betydelse det hade. Andreas Åberg är specialistläkare inom ämnesområdet.

– Vissa av de här substanserna kan avhämma hjärnan så att en person som är våldsbenägen brister i sin impulskontroll och beter sig ännu mera aggressivt men de underliggande riskfaktorerna som personlighet och psykiatrisk problematik är nog ändå avgörande för en sån här händelse, säger Andreas Åberg som jobbar på psykiatrikliniken på Sundsvalls sjukhus. 

Utlösande faktor

Andreas Åberg tror inte att de aktuella drogerna gör vem som helst till en besinningslös våldsman men för de här personerna kan drogerna ha varit en utlösande faktor.

– Det kan vara det som får bägaren att rinna över när det gäller det här fullständigt empatilösa och aggressiva beteendet, säger Andreas Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klockrån i Sundsvall

Mer i ämnet