Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kadry El Nagger säljer hus i Västernorrland under förespeglingen att det ska öka chanserna att få uppehållstillstånd. Men är det brottsligt? I klippet berättar polisen Tommie Buhlér om hur han ser på metoderna. Foto: Håkan Alamaa/SVT

Polisen uppmanar husköpare att anmäla: ”Har samarbete med andra länder”

Uppdaterad
Publicerad

De personer i Mellanöstern som känner sig lurade efter att ha köpt fastigheter som Kadry El Naggar förmedlat bör polisanmäla.

Den uppmaningen kommer från Tommie Buhlér, gruppledare för bedrägeribrott i Västernorrland.

En företagare i södra Sverige säljer billiga hus, i bland annat Västernorrland, under förespeglingen att det ska öka chanserna att få uppehållstillstånd. SVT lät gruppledaren för bedrägeribrott i Västernorrland, Tommie Buhlér, titta på vår granskning av affärsupplägget.

– Mycket intressanta uppgifter det här, säger han.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Köpare har ångrat sig

I Undrom i Sollefteå kommun har fyra hus fått nya ägare på senare tid. Men köparna bor i Mellanöstern – och husen i Undrom står tomma. SVT har varit i kontakt med flera personer som har köpt fastigheter och ångrat sig.

Jag borde ha varit försiktigare, säger Ahmed Salem från Egypten.

På sociala medier upprepas budskapet om att kraven för ett svenskt uppehållstillstånd är en viss summa på banken, ett bolag och en fastighet i landet.

Ingen har fått uppehållstillstånd

Detta stämmer inte och ingen har fått uppehållstillstånd på det sättet, säger Migrationsverket.

Kadry El Naggar påpekar att det är Migrationsverket som beslutar.

– Jag köper gamla hus och säljer dem vidare. Jag säljer inte permanenta uppehållstillstånd. Det framgår om du tittar på våra sidor, säger han.

Han är inte dömd för något brott, men har stämts civilrättsligt av två tidigare köpare. I det ena fallet gick köpet tillbaka, den andra köparen fick rätt i domstol.

I klippet ser du mer av hur Tommie Buhlér ser på Kadry El Naggers affärsmetod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Mer i ämnet