Räddningstjänsten larmades under fredagen, där en grävmaskin ska ha gått genom isen kring Solberg, utanför Örnsköldsvik. Foto: Lama Alshehaby/Sveriges Radio

Drunkningslarm i Solberg – grävmaskin gick genom isen

Uppdaterad
Publicerad

En grävmaskin gick genom isen på en tjärn vid Solberg nordväst om Örnsköldsvik under fredagen.

Trots en intensiv sökinsats kunde personen som körde maskinen inte hittas. Sökandet fortsätter under lördagen.

En arbetskamrat till den saknade personen slog larm om olyckan strax före klockan 11 på fredagen. Grävmaskinen hade enligt uppgifterna till SOS gått genom isen med föraren kvar i hytten.

Räddningstjänstens deltidsstyrka i Solberg var snabbt på plats, och fler styrkor från räddningstjänsten var på plats under dagen och kvällen.

Grävmaskin gick genom isen i Solberg – man död

– Tjärnen ligger mitt på en myr och ganska otillgängligt till. Det är en svår räddningsinsats. En helikopter från Östersund har varit på väg men har tvingats vända på grund av att flygvädret i området är inte det bästa, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Thomas Åslin till SVT.

Dykare på plats

Polisens dykare fanns också på plats.

– Dykare håller med sitt jobb att få upp personen, som förväntas vara i maskinen eller i området runt maskinen. Vi vet inte var personen befinner sig, säger Thomas Åslin vid 17-tiden.

Ärendet överlämnat till polis

Vid 19.30-tiden under fredagskvällen hade räddningstjänsten avbrutit sökinsatsen för kvällen och lämnat över ärendet till polisen, som kommer fortsätta arbetet under lördagen.

– Vi hittar inte personen. Det har gjorts två dykningar, och man började söka i fordonet men man påträffar inte personen. Därför har man försökt söka runt omkring men påträffar inte någon. Sikten är i princip noll, säger Thomas Åslin.

Anhöriga är underrättade om händelsen.

Olyckan utreds som arbetsplatsolycka. Det arbetet leds av åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grävmaskin gick genom isen i Solberg – man död

Mer i ämnet