Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per på Ulvön om långa väntan på operation: ”Det har gjort väldigt ont”

Per på Ulvön väntade 13 månader på operation: ”Har gjort väldigt ont”

Uppdaterad
Publicerad

Den uppskjutna vården under pandemin har lett till att patienter fått vänta längre än vanligt på ingrepp. Onödigt länge, framkommer i två utvärderingar. Per Nordlinder på Ulvön berättar att hans väntan på hjälp varit lång och smärtsam.

– Det har gjort väldigt ont, säger han.

Många patienter har fått vänta extra länge på åtgärder i sjukvården under pandemin. Men regionen hade kunna fortsätta operera och haft en mindre vårdskuld. Det framgår bland annat av sjukvårdens svar till coronakommissionen som SVT Västernorrland gått igenom i samarbete med Uppdrag Granskning.

Tretton månaders väntan

Per Nordlinder på Ulvön i Örnsköldsviks skärgård fick i augusti 2020 problem med urinvägarna. Först 13 månader efter att problemen debuterade åtgärdades det med ett ingrepp.

– Jag fick hota med att åka till Umeå för att få hjälp. Jag vet inte om det var det som gjorde att det gick snabbt. Men då tog det bara en och en halv månad så fick jag opereras i Ö-vik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Asplund (M) om Pers väntan på ingrepp i drygt ett år Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Brist på skyddsutrustning

Annika Nilsson, överläkare på operation och intensivvård i Örnsköldsvik menar att man hade kunnat operera mer om skyddsutrustning hade funnits i början av pandemin.

– Då handlar det om hundratals patienter som ströks från operation i onödan.

”Beredskapslager måste återinföras. Orimligt att vi i ett i-land stänger operation på grund av brist på munskydd!” står det i enkätsvaret från Örnsköldsvik till coronakommissionen.

Allt fokus på covidpatienter

Förutom problemet med skyddsutrustning så har bristen på personal och omfördelning till covidvård påverkat övrig vård.

”Tyvärr har allt handlat om covid-IVA-patienter under pandemin...Har påverkat vården och kommer att få konsekvenser när vårdskulden ska betalas av”, svarar medicinskt ledningsansvarig på IVA i Sundsvall till kommissionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet