Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andrea Dittrich,Therese Edin och Sandra Sörlin konstaterar att Trehörningsjö är inne i en positiv trend med många yngre som väljer att flytta till bygden, men att sparförslagen sätter käppar i hjulet . ”Vi måste ha en skola för framtiden”, säger Andrea. Foto: SVT/Anna Quayle

Dubbla nedläggningshot för Trehörningsjö

Uppdaterad
Publicerad

Två tunga sparförslag har på kort tid drabbat Trehörningsjö i norra delen av Örnsköldsviks kommun.
Bygden riskerar att tappa såväl hälsocentral som skola.
– När det handlar om besparingar är det alltid landsbygden först, säger Sandra Sörlin, som är nyinflyttad på orten.

Hälsocentralen, som är filial till Husum, är en av de enheter som föreslås läggas ner när Region Västernorrland ska omstrukturera primärvården. På onsdagskvällen hölls det andra dialogmötet mellan boende och regionledningen.

Och förra veckan kom beskedet att skolan riskerar nedläggning när bildningsnämnden i Örnsköldsvik ska kapa kostnaderna. Enligt kommunen är orsaken det låga elevantalet. I dag har Trehörningsjöskolan 10 elever i lågstadiet och 15 på förskolan.

– Vi har 50 procent ökning de närmaste åren, det kastar man under bordet. Vi har haft många förslag de senaste åren hur skolan ska kunna kosta mindre pengar, men de förslagen har man inte tagit vidare, säger Andrea Dittrich, som har två barn på skolan.

”Besviken”

Förslagen kommer i ett skede när bygden upplever en positiv utveckling och unga väljer att flytta till eller tillbaka till området.

– Jag är besviken att kommunen inte ser det, men vi tänker inte ge upp. Vi har tillsatt en boendegrupp som jobbar för att fler ska flytta hit, säger Sandra Sörlin.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotade hälsocentraler

Mer i ämnet