Foto: Arkivbild.

Lämnades 22 timmar på toa

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett gruppboende i Härnösands kommun fick inte den hjälp och den tillsyn hen behövde. Följden blev bland annat toalettbesök som varade i upp emot ett dygn. Nu har kommunen gjort en egen lex Sarah-anmälan.

Det var en vikarie vid gruppboendet som slog larm om situationen.

Kommunen uppger i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att situationen är ”mycket komplicerad” och att det hela fått konsekvenser i flera avseenden.

Bristen i tillsyn och hjälp på gruppboendet har bland annat lett till att personen – som har ett tvångsmässigt beteende – blivit sittande på toaletten i upp till 22 timmar.

Personalen gick och lade sig

Bland annat har det berott på att personalen på kvälls- och nattskiften gått och lagt sig och inte tittat till personen.

Brukaren har på grund av detta blivit utan mat, vatten och mediciner – och även drabbats av ändtarmsframfall efter de närapå dygnslånga toalettbesöken.

Inte kunnat bryta skadligt beteende

Härnösands kommun skriver i sin anmälan att personalen ”inte haft rätt kunskap och möjligheter för att kunna bryta det skadliga beteendet”. Det enligt den internutredning som gjorts och som nyhetsbyrån Sirén tagit del av.

Kommunen hävdar vidare att samarbetet med psykiatrin inte heller fungerat. Enhetschefen uppger att ”brist på läkarkontinuitet gjorde att det aldrig upprättades någon samordnad individuell plan för personen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.