Matavfallet ska bli biogas. Men nu hamnar det på tippen.

Dyr biogasanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Det räcker inte med det matavfall som Östersund och Sundsvall bidrar med för att en biogasanläggning i Sundsvall skulle löna sig.

För det måste fler kommuner hoppa på projektet. Dessutom verkar Östersund måttligt intresserade.

– Det är en av de saker vi kommit fram till, säger Bertil Carlsson, projektledare för Biogas Mellannorrland, som nu kommit med en första rapport om hur en framtida biogasanläggning i Sundsvall skulle kunna bli verklighet.

Och det finns fler frågor som politikerna nu har att ta ställning till. Priset till exempel. 250 miljoner kronor, minst.

Biogasprojekt i Sundsvall

Dessutom måste vi bli bättre på återvinning av matavfall. Något Sundsvall är dåliga på medan Östersund tillhör världseliten.

– I Sundsvall återvinns ungefär 20 procent av matavfallet. Det är inte så mycket men vi har nyss startat och har ett frivilligt system. I Östersund återvinns runt 80 procent och det gör dom till bäst i världen men deras system är också tvingande och det är en bra motivation, säger Bertil Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biogasprojekt i Sundsvall

Mer i ämnet