Dyrare för husägare i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsskatten ersattes 2008 av en kommunal fastighetsavgift.

SVT:s granskning visar att husägare i Västernorrland betalar mer i dag än före reformen – störst är ökningen i Örnsköldsvik.

– Det vi befarade har blivit verklighet, säger Per Nylén (S), kommunalråd.

Tio år efter att fastighetsskatten togs bort betalar husägare i Örnsköldsvik drygt 36 procent mer i fastighetsavgift – samtidigt finns det kommuner där man nu betalar mindre än tidigare, däribland Danderyd och Lidingö.

– De allra dyraste miljonvillorna i Stockholm har fått lägre avgift och kommuner som Örnsköldsvik och landsbygd i stort drabbas, säger Per Nylén.

Hur ser du på att det är så?

– Det blir ju en snedfördelning helt klart.

Hoppas på en förändring

Den nuvarande fastighetsavgiften innebär att alla som har ett hus betalar en avgift på 0,75 av taxeringsvärdet upp till ett tak som ifjol låg på 7 812 kronor per år. Med dagens system bidrar alla som har ett hus som är taxerat för drygt en miljoner kronor eller mer med lika mycket.

Ser du någon anledning att förändra fastighetsavgiften?

– Det tror jag. Vi hade ju redan innan den infördes synpunkter på det här. Nu har det ju inte funnits någon majoritet för att göra förändringar, men man kan hoppas på januariavtalet. Det finns en skrivning där om att ta ett bredare grepp om en skattereform där bostadsmarknaden är en del, säger Per Nylén (S).

Förändring medelvärde för husägare som betalar fastighetsavgift (2017) jämfört med fastighetsskatt (2007)

Örnsköldsvik: + 36,4 procent

Härnösand: +27,3 procent

Sundsvall: +25,8 procent

Kramfors: +21,4 procent

Timrå: +17,6 procent

Sollefteå: +15,4 procent

Ånge: +/- 0

Störst och minst förändring i landet:

Kiruna: + 76,2 procent

Danderyd – 50 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.