Foto: Stina Stjernkvist/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dyster prognos för kommunernas ekonomi

Publicerad

Var fjärde svensk kommun gick med underskott 2018 enligt nya siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL. I Västernorrland gick det sämst för Timrå kommun.

Fem av Västernorrlands sju kommuner gick back 2018. Bara Ånge och Örnsköldsvik kunde visa upp plussiffror. Sämst gick det för Timrå kommun vars förlust motsvarade 3 272 kronor per invånare.

Timrås kommunalråd Stefan Dalin (S) pekar på bland annat socialtjänsten där fler behövt hjälp och kostnaderna därmed blivit högre än budgeterat. Nu ska man titta på effektiviseringar och hitta sätt att öka kommunens inkomster.

Högre skatt

SKL:s ekonomer ser att i stort sett alla regioner och kommuner jobbar med besparingar och effektiviseringar. Men de tror att skattehöjningar är ofrånkomliga.

– Vi tror att man kommer att höja skatten. I budgeten måste intäkterna överstiga kostnaderna enligt kommunallagen, säger Annika Wallenskog chefsekonom på SKL.

Tvingas låna

SKL:s prognos för framtiden ser inte ljus ut, kostnaderna för kommunerna väntas öka och stora investeringar väntar.

-När vi tittar på kommunerna sammantaget har man stora investeringsbehov nu i och med ett snabbt ökande antal barn och unga och äldre. Det innebär att lånen successivt kommer att öka mer och mer, säger Annika Wallenskog.

– Från nu och fram till 2035 har vi ett investeringsbehov på strax över 1,5 miljarder. Det är stora pengar för en kommun som Timrå. Ska vi klara av det måste vi låna pengar, det är självklart, säger Stefan Dalin (S).

Stefan Dalin (S) Foto: Barbro Sellin/SVT

Resultat för 2018 (kronor/invånare)

Visa

Härnösand – 202

Kramfors – 2 778

Sollefteå – 703

Sundsvall – 1 074

Timrå – 3 272

Ånge  357

Örnsköldsvik  706

Källa: SKL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer