Edselevargarna skjutna från helikopter

Vargen som länge rört sig kring Edsele i nordvästra Ångermanland blev på måndagen skjuten tillsammans med den tik han gått tillsammans med på senare tid.

Vargarna har under en längre tid rört sig i renskötselområdet kring gränsen mellan Västernorrlands och Jämtlands län, där två samebyar har sina vinterbeten.

Redan under fjolåret fattade länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland ett gemensamt beslut om skyddsjakt på Edselevargen, som då rörde sig ensam i området. Men då lyckades man inte spåra djuret under den aktuella perioden.

Spårades i helgen

Men nu i helgen kunde vargen, som på senare tid alltså varit i sällskap med en tik, spåras.

– Då fattades ett muntligt beslut om att skjuta de båda vargarna. Och under måndagen kunde det verkställas med hjälp av helikopter, säger Irene Hedlund, chef för rovdjursenheten vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Inte genetiskt värdefulla

Vargarnas närvaro i området har lett till att samebyarna tvingats ha sina renar i hägn.

– De har förstås inte kunnat ha sina djur fritt betande mitt i ett vargrevir, säger Irene Hedlund.

De båda vargarna var båda av skandinaviskt ursprung, och betecknas därmed inte som genetiskt ovärderliga för den svenska vargstammen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Edselevargen

Mer i ämnet