Det behöver inte vara speciellt kallt för att det kan vara skadligt. Några plusgrader kan vara farligt för människor som är extra utsatta. Vilka de här människorna är ska arbets- och miljömedicin i Norrland undersöka med hjälp av en enkät. Den skickas till 35 000 personer i bland annat Jämtlands- och Västernorrlands län.
– Människor vet hur de ska klä sig och tänker de efter före så kan de skydda sig. Det blir farligt de gånger man inte är förberedd. Det kan vara att man i dagens läge tror att man har bra fortskaffningmedel och så råkar man ut för en olycka och inte längre får värme, säger Tohr Nilsson, överläkare på arbets- och miljömedicinska kliniken i Sundsvall.
Att bli nedkyld kan jämföras med användning av tobak. Blodkärlen drar ihop sig och ger en dålig cirkulation i kroppen. Det ger i sin tur lättare smärta i rygg och axlar. Ett tecken på dålig blodcirkulation är att huden blir vitare. Att människor inte ”tål kyla” är därför något som stämmer.
– Det kan vara på olika sätt man inte tål den. Det ena är att man får så ont att man inte är beredd att utsätta sig för den. Det andra är att de som inte tål kyla och får knölar eller utslag på kroppen av den. Personer med astma eller KOL kan även få sjukdomen försämrad, säger Tohr Nilsson.
Det handlar inte bara om att välja rätt kläder för att skydda sig. Kunskap om hur riskerna med kyla kan hanteras är viktigast för att människor ska kunna vara ute utan risk. Undersökningen kommer att leda till en sådan kunskap, för både den enskilda människan och sjukvåden. Har en person blivit mycket nedkyld kan det vara svårt att åtgärda.
– Det sjukvården saknar kunskap om är bland annat de sena effekterna som kommer av att man varit utsatt för kyla. Det visar sig i nedsatt känselförmåga, i beröring och att man får en ökad känslighet för smärta då man utsätts för temperaturer, säger Tohr Nilsson.