Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dags att klippa bandet – en av landets största och mest omskrivna vindkraftsprojekt invigs officiellt.

Efter år av tvister – idag invigdes vindkraftsparken Hästkullen officiellt

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om 114 vindkraftverk fördelade på två områden, Hästkullen och Björnlandshöjden.  Efter fyra år präglade av tvister, stämmningar och bråk var det idag dags för den officiella invigningen av parken.

Vindkraftsanläggningen Nysäter Windfarm består totalt av 114 kraftverk som ska producera 1,7 Twh årligen, eller ungefär en procent av Sveriges årliga elkraftsproduktion.

En av de inbjudna deltagarna vid invigningen var kommunalrådet i Härnösand, Andreas Sjölander, (S).  Han har tidigare uttalat sig starkt kritiskt till de långdragna tvisterna kring bygget. 

Skadade förtroendet

– Det skadade marknaden och förtroendet för vindkraften, säger han idag.

Vindkraften är en het potatis i kommunen, och man inväntar ännu en översiktsplan för vindkraftsutbyggnaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inbjuden till invigningen av ett projekt han tidigare starkt kritiserat – Andreas Sjölander, socialdemokratiskt kommunalråd i Härnösand.

Det som invigdes idag en vindkraftspark som består av två områden, Hästkullen och Björnlandshöjden, där huvudelen av verken finns i området Hästkullen. 

”Skakig resa”

Per Nordlander har varit med under hela projektet, tidigare som Vd för Nysäter Wind, idag som styrelseledamot.

– Vi hade en skakig resa, medger han. 

Den ursprungliga planen var att bygga 150 vindkraftverk, men 2018 skrevs ett avtal med tyska Nordex om att bygga 114 snurror.

Det är bolaget Nysäter Wind AB som äger och driver anläggningarna, ett bolag som till 80 % ägs den internationella fonden ”Energy Infrastructure Partners”.  Svenska RWE Renewables Sweden äger resterande 20 %

Se klippet från dagens invigning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.