Efter år av smärta fick Anna äntligen en diagnos

Publicerad

Endometrios är en smärtsam sjukdom som drabbar var tionde kvinna i fertil ålder. Vi har tidigare träffat Anna Norberg i Härnösand som hade svåra buksmärtor och misstänkte endometrios. Nu har hon fått en diagnos.

– Det är otroligt många som är glad över att jag vågar lyfta upp det här till ytan, att man vågar prata om det, berättar Anna Norberg.

Hon har fått mycket stöttning på sociala medier efter att hon i ett reportage i SVT Västernorrland berättat om sina buksmärtor och att hon misstänkte endometrios.

Läs också: Endometriospatienter pekas ut som missbrukare

”Ingen trevlig syn”

– Man blir positiv, man blir glad och man orkar gå vidare. Det betyder så mycket och jag hoppas att jag kan betyda någonting för någon annan, som sitter och funderar och är rädd och orolig. För det är man. Jag hade tusen tankar inför min operation, säger Anna Norberg.

Nu är titthålsoperationen gjord. Operationen som skulle ge svar på om hennes smärtor kom från endometrios eller inte.

– Äggstocken satt fast i livmoder och tarmar. Bakre delen av livmodern satt fast. Det var nog ingen trevlig syn, säger Anna Norberg.

Blev ledsen

Endometrios uppstår i samband med mens. Små droppar av blod går bakvägen och hamnar på bukhinnan. Hos vissa kvinnor bildas då endometrios. Det blir härdar som kan orsaka sammanväxningar och svåra smärtor. Hos Anna var endometriosen rejält utbredd. Trots det är hon lättad över att äntligen ha fått en diagnos.

– På nåt vis kändes det som yes, de hittade nånting. Jag har varit in så många gånger på sjukhus utan att de har hittat någonting. Till slut börjar man tvivla på sig själv.  Det var en bekräftelse, samtidigt som jag blev ledsen över att de hittade sammanväxningar som var så pass stora. Det kändes ändå på något sätt skönt att veta, nu är det det här och hur går vi vidare nu?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Endometrios

Mer i ämnet