Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se och hör Coops vd om planerna för Björna Visa alla (3)
Visa alla (3)

Efter branden: Coop öppnar ny matbutik i Björna

Publicerad

På onsdagen kom beskedet att Coop kommer att öppna en ny matbutik i Björna. Det blir inget nybygge, i stället kommer en strumpfabrik göras om till matbutik.
Under kvällens informerades ortsborna också om att det finns planer för den brandhärjade tomten – och att Björnaborna ska få lämna förslag.

Den 14 juli brann Coop i Björna ned till grunden vid en anlagd brand och nu är det klart var den nya butiken ska ligga. Valet föll på den strumpfabrik som ligger ett stenkast från den gamla butiken. 

– Vi är stolta över att kunna öppna en ny modern butik i Björnas centrum, säger Thomas Johansson, vd för Coop Nord.

Thomas Johansson, vd på Coop Nord Foto: Per-Erik Ström SVT

Snabbare än nybygge

Att inrymma butiken i den tidigare strumpfabriken är det snabbaste sättet att öppna igen, uppger man på Coop. Ett nybygge beräknas ta minst 18 månader och är inte heller försvarbart ur ett kostnadsperspektiv, skriver de i ett pressmeddelande.

Tomten där den tidigare butiken förstördes kommer att saneras och snyggas till så snart alla försäkringsfrågor och utredningar är klara.

Den nya butiken beräknas öppna före årsskiftet.

Under kvällen höll också Thomas Johansson tillsammans med Örnsköldsviks kommunalråd Per Nylén (S) ett informationsmöte på församlingshemmet i Björna där man bland annat berättade att Björnabornas möjlighet att handla på Coop via nätet med fri frakt kan komma att förlängas ända fram tills dess att den nya butiken öppnar.

Dessutom framkom att kommunen och Coop gemensamt har planer på att göra den gamla butikstomten till en samlingsyta för ortsborna.

Positivt och glädjande

– Alla Björnabor kommer att få lämna förslag på vad den här ytan skulle kunna användas till. Förslag med barn och unga i fokus har förtur, berättar Björnabon Helene Andersson som var med på mötet.

– Det var väldigt positiva och glädjande besked på mötet. Det känns jätteskönt att veta att det kommer att hända någonting och det kommer att bli bra. Jag kommer att somna med ett leende på läpparna i kväll, säger Helene Andersson och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna i Björna

Mer i ämnet